Cursus Wonen in Historisch Krimpenerwaard

Streekarchief Midden-Holland, de Gemeente Krimpenerwaard, de Omgevingsdienst Midden-Holland en Culthis Adviesbureau Cultuurhistorie organiseren dit najaar de cursus ‘Wonen in Historisch Krimpenerwaard’. De cursus is voor iedereen die is geïnteresseerd in de (bouw)geschiedenis van de Krimpenerwaard.

 De cursus gaat in op het landschap en de bouwgeschiedenis van de Krimpenerwaard, zowel ‘boven’ als ‘onder’ de grond. De Krimpenerwaard heeft een rijke geschiedenis. De streek is ontstaan door het ontginnen van moerasgebied en de vroegste bewonerssporen dateren uit de tiende eeuw. Tegenwoordig kenmerkt de Krimpenerwaard zich door een variëteit aan kernen en bebouwing. Van historische boerderijen tot oude en nieuwe stadswoningen, gemalen, bedrijfsgebouwen en het typerende landschap met weteringen en weilanden.

College en excursie

Vanaf 6 oktober staat er op zes vrijdagmiddagen steeds één onderwerp centraal. Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer het Krimpenerwaardse landschap, de ontwikkeling van de verschillende dorpen en steden en historische boerderijen. Ook historisch onderzoek en wet- en regelgeving met betrekking tot verbouwen in monumentale panden komen aan bod. De lessen worden verzorgd door diverse historici, archeologen, bouwkundigen en architecten. Elke cursusmiddag wordt afgesloten met een excursie.

De cursus reist door de regio: elke week wordt het college op een historische plek in een andere kern gegeven. Ook is er een uitstapje naar het streekarchief  in de Chocoladefabriek in Gouda.

Voor iedereen

De cursus is breed opgezet en bedoeld voor iedereen die is geïnteresseerd in de (bouw)geschiedenis van de Krimpenerwaard. Of u nu bewoner bent van een historisch pand, vanuit uw beroep betrokken bent bij bouwen en wonen in de Krimpenerwaard, of historisch geïnteresseerd bent: voor iedereen is er iets van zijn gading te vinden in deze cursus. Verleden en heden, theorie en praktijk worden afgewisseld, er worden interessante casussen besproken en ook is het mogelijk uw eigen casusvragen te stellen.

Meer informatie, kosten en aanmelden

Het uitgebreide programma kunt u lezen op www.krimpenerwaard.nl/cursus  Via deze website kunt u zich ook aanmelden. De cursuskosten bedragen €195.  

Reacties