Maand van de Geschiedenis oktober 2017

Het is weer oktober en dus staan het archief en de Chocoladefabriek in het teken van de Maand van de Geschiedenis met dit jaar als thema 'geluk'. Is geluk alleen een product van deze tijd of zijn mensen altijd bezig het geluk te vinden? In oktober kunt u dit geluk proberen te vinden in de Chocoladefabriek. Bekijk hieronder het volledige progamma. Waar gaat u naartoe?


Rondleiding achter de schermen - ontdek het archiefdepot
Het streekarchief beheert in het Gouwedepot acht kilometer archief van de regio, van 1271 tot heden. In het kader van de Maand van de Geschiedenis kunt u weer een kijkje nemen achter de schermen van dit depot, om de mooiste en interessantste stukken te bekijken.

locatie: Gouwedepot (Kleine Esch 970, Moordrecht)
datum: zaterdag 21 oktober
tijd: aanvang 11.00 uur
prijs: € 5,-
aanmelden via info@samh.nl


Steeds blijf ik uw beminnen... Liefdesadvertenties van vroeger en nu.
Schrijvers Mark Traa en Vivien Waszink komen naar de Chocoladefabriek! In een duo-optreden nemen zij ons mee in het lief en leed rond het zoeken naar een relatie, in vroeger én tegenwoordige tijd. Mark deed onderzoek naar contactadvertenties in negentiende- en vroeg-twintigste-eeuwse kranten. Tegenwoordig is internet een populair medium om een nieuwe liefde te vinden. Taalkundige Vivien verdiepte zich in de zogenoemde ‘datingprofielen’.

locatie: Chocoladefabriek Gouda
datum: 
woensdag 25 oktober
tijd: 
aanvang 20.00 uur
prijs: 
€5,50 Bibliotheekleden en SVAL-leden | €7,50 overige gasten
kaarten via www.bibliotheekgouda.nl 

Clubavond met Jos Palm
Jos Palm is historicus en journalist, schrijft voor Trouw en Historisch Nieuwsblad en is redacteur en presentator van OVT, het radioprogramma van de VPRO. Hij schreef onder andere ´De vergeten geschiedenis van Nederland´, en ´Oerend hard, het onmogelijke høkersleven van Ben Jolink´.En nu in oktober verschijnt zijn nieuwe boek ´De Gewone Man, een kleine mensheidgeschiedenis´, over de gewone man die er altijd al is geweest, maar waarover je niets leest in de geschiedenisboeken.

locatie: Chocoladefabriek Gouda
datum: 
vrijdag 27 oktober
tijd: 
aanvang 20.00 uur
prijs: 
€5,50 Bibliotheekleden en SVAL-leden | €7,50 overige gasten
kaarten via www.bibliotheekgouda.nl 


Workshop gelukdruk maken
De Drukkerswerkplaats biedt je de mogelijkheid met geluk heel concreet aan de slag te gaan. Je drukt een korte tekst die jou gelukkig maakt (maximaal twee zinnen). Onder begeleiding van de ambachtslieden zet je je woorden zelf in lood en drukt ze op een van de oude drukpersen. Uiteindelijk ga je met een unieke ‘Gelukdruk’ naar huis.

locatie: Drukkerswerkplaats in de Chocoladefabriek
datum: zaterdag 28 oktober
tijd:13:00-17:00 uur
prijs: €20 p.p.  
kaarten via bibliotheekgouda.nl


Gelukkige Vondstendag
Regelmatig krijgt het streekarchief de vraag of er belangstelling is voor een document, boek of foto die gevonden is bij iemand thuis. Bij het opruimen van de zolder of het uitruimen van een huis, worden vaak leuke vondsten gedaan. Heeft u thuis iets liggen waarvan u denkt dat dat wél iets is om in de collectie opgenomen te worden, kom dan naar onze eerste Gelukkige vondstendag op zaterdag 4 november in de Chocoladefabriek. Lees verder over de  Gelukkige vondstendag

locatie: Chocoladefabriek Gouda
datum:
zaterdag 4 november
tijd: 
10.00-13.00 uur
prijs: 
gratis

Reacties