Als u op zoek bent historische informatie, zijn er diverse bronnen beschikbaar op deze website. U zoekt direct in het bestand door een naam of woord in het zoekvak hierboven te typen, of door een deelcollectie te kiezen. Bij elke deelcollectie heeft u verschillende zoek- en filtermogelijkheden om de zoekresultaten te verfijnen.

Weet u al welk inventarisnummer u wilt reserveren voor inzage in de studiezaal? Ga dan direct naar de pagina Reserveren.

Archieven

In de collectie Archieven kunt u zoeken in de inventarissen van alle archieven die in ons Gouwedepot zijn ondergebracht. Let op! Nog niet alle inventarissen zijn digitaal beschikbaar. Sommige archieven zijn nog niet geïnventariseerd en zijn daarom ook in principe niet te raadplegen. Van andere archieven is wel een papieren inventaris beschikbaar. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.

Heeft u een archiefstuk gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, vul dan het aanvraagformulier in. U kunt archiefstukken inzien op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. De archiefstukken liggen in een extern depot en moeten een halve werkdag van tevoren worden aangevraagd.

Genealogie/Personen

In de collectie "Personen/Genealogie" vindt u onder meer de akten van de burgerlijke stand, de doop-, trouw- en begraafboeken, bevolkingsregisters, fiscale en oud-rechterlijke bronnen. Voor algemene informatie over genealogische bronnen, lees hier verder.

Bladeren door bronnen

Nog niet al onze (genealogische) bronnen zijn al op naam doorzoekbaar via de website. Maar sinds kort kunt u wel ook door een groot aantal gedigitaliseerde bronnen bladeren. Bijvoorbeeld door alle boeken van de Burgerlijke Stand en Bevolkingsregisters. Maar ook zijn op dit moment bijna alle gescande Doop-, Trouw- en Begraafregisters als bladerbaar boek op de website geplaatst. Zo kunt u toch alvast thuis deze bronnen raadplegen. Alleen de DTB-boeken van Gouda, Haastrecht, Moordrecht en Waddinxveen vindt u nog niet op de website. Deze zijn beschikbaar vanaf begin 2024. De DTB-registers zullen binnen een aantal jaren met een crowdsourcingproject toegankelijk worden gemaakt op persoonsnaam. Wilt u nu toch heel graag op naam zoeken? Maakt u dan nog gebruik van de papieren indexen op onze studiezaal.

Beeldbank

In de Beeldbank vindt u alle foto's, prentbriefkaarten, plattegronden, kaarten, tekeningen en affiches uit onze collectie. U kunt via het zoekvak zoeken in de beschrijvingen van alle foto's en filteren op naam van de vervaardiger of andere kenmerken. Sommige afbeeldingen zijn al digitaal beschikbaar, sommige zijn nog niet gescand. Afhankelijk van de auteursrechten die erop berusten, kunt u de afbeeldingen online zien of alleen in de studiezaal en al dan niet downloaden. Meer informatie hierover vindt u bij elke beschrijving en op deze pagina. Is een afbeelding alleen beschreven en nog niet te bekijken op de website, dan kunt u deze wel in onze studiezaal inzien in kopie (met behulp van het inventarisnummer) en eventueel nabestellen.

Bibliotheek

In de bibliotheek van het archief kunt u boeken, publicaties, artikelen en scripties vinden, over de regio, algemene geschiedenis en handleidingen voor historisch onderzoek. De boeken en tijdschriften over de gemeenten die zijn aangesloten bij het Streekarchief, vindt u in de kast in de Chocoladefabriek achter de inventarissen en toegangen van de betreffende gemeente. Boeken van de archiefbibliotheek worden niet uitgeleend. Boeken die niet in de zelfbediening staan, worden bewaard in het Gouwedepot. Ze zijn op te vragen en van dinsdag tot en met vrijdag te raadplegen in onze studiezaal.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, vul dan het aanvraagformulier in. U kunt boeken inzien op dinsdag van 10.00 tot 20.00 uur (in juli en augustus 10.00 tot 17.00 uur) en van woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. De boeken liggen in een extern depot en moeten een halve werkdag van tevoren worden aangevraagd.

Vergunningen

Van bijna alle gemeenten die deelnemen aan Streekarchief Midden-Holland zijn vergunningen bewaard, bijvoorbeeld voor de bouw of verbouwing van een pand. In zo'n dossier bevinden zich over het algemeen de vergunningsaanvraag, de goedkeuring van burgemeester en wethouders, en in bijna alle gevallen: de bouwtekeningen. U kunt via het zoekvak nagaan of er een dossier van het door u gezochte adres aanwezig is. Wilt u weten welke vergunningen er allemaal beschikbaar zijn op de website, kunt u ook dit overzicht raadplegen.

Heeft u een vergunning gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, vul dan het aanvraagformulier in. U kunt vergunningen inzien op dinsdag van 10.00 tot 20.00 uur (in juli en augustus 10.00 tot 17.00 uur) en van woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. De vergunningen liggen in een extern depot en moeten een halve werkdag van tevoren worden aangevraagd.

Indexen

In de module Genealogie/Personen passen niet al onze Nadere Toegangen, omdat ze bijvoorbeeld niet beschikken over de velden Voornaam en Achternaam. Om deze indexen toch te kunnen raadplegen via onze website, plaatsen wij deze toegangen hier door middel van pdf-bestanden. U kunt deze downloaden naar uw eigen computer en doorzoeken met de zoekfunctie van uw reader, bijvoorbeeld met Ctrl-F.

Huisnummering

Wie onderzoek doet naar personen, huizen en bewoners, komt het dikwijls tegen: oude huisnummering die bestaat uit een wijkletter en volgnummer, zoals bijvoorbeeld B11 of A319. In de loop van de twintigste eeuw vervingen gemeentes dit systeem door het huidige straatnaamnummeringsysteem. Dit gebeurde echter niet op eenzelfde tijdstip: de ene gemeente voerde het nieuwe systeem bijvoorbeeld al in 1910 in, terwijl de andere gemeente tot 1950 wachtte. Omdat de twee systemen een heel andere insteek hadden, is een omnummerlijst (“concordantie”) onontbeerlijk om de juiste vertaalslag te kunnen maken van het oude wijknummer naar het nieuwe huisnummer.

chat loading...