Als u op zoek bent historische informatie, zijn er diverse bronnen beschikbaar op deze website. U zoekt direct in het bestand door een naam of woord in het zoekvak hierboven te typen, of door een deelcollectie te kiezen. Bij elke deelcollectie heeft u verschillende zoek- en filtermogelijkheden om de zoekresultaten te verfijnen.

Weet u al welk inventarisnummer u wilt reserveren voor inzage in de studiezaal? Ga dan direct naar de pagina Reserveren.

Archieven

In de collectie Archieven kunt u zoeken in de inventarissen van alle archieven die in ons Gouwedepot zijn ondergebracht. Let op! Nog niet alle inventarissen zijn digitaal beschikbaar. Sommige archieven zijn nog niet ge├»nventariseerd en zijn daarom ook in principe niet te raadplegen. Van andere archieven is wel een papieren inventaris beschikbaar. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.

Heeft u een archiefstuk gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, vul dan het aanvraagformulier in. U kunt archiefstukken inzien op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. De archiefstukken liggen in een extern depot en moeten een halve werkdag van tevoren worden aangevraagd.

Genealogie

In de collectie "Personen/Genealogie" vindt u onder meer de akten van de burgerlijke stand, de doop-, trouw- en begraafboeken, bevolkingsregisters, fiscale en oud-rechterlijke bronnen. Voor algemene informatie over genealogische bronnen, lees hier verder.

Beeldbank

In de Beeldbank vindt u alle foto's, prentbriefkaarten, plattegronden, kaarten, tekeningen en affiches uit onze collectie. U kunt via het zoekvak zoeken in de beschrijvingen van alle foto's en filteren op naam van de vervaardiger of andere kenmerken. Sommige afbeeldingen zijn al digitaal beschikbaar, sommige zijn nog niet gescand. Afhankelijk van de auteursrechten die erop berusten, kunt u de afbeeldingen online zien of alleen in de studiezaal en al dan niet downloaden. Meer informatie hierover vindt u bij elke beschrijving en op deze paginaIs een afbeelding alleen beschreven en nog niet te bekijken op de website, dan kunt u deze wel in onze studiezaal inzien in kopie (met behulp van het inventarisnummer) en eventueel nabestellen.

Bibliotheek

In de bibliotheek van het archief kunt u boeken, publicaties, artikelen en scripties vinden, over de regio, algemene geschiedenis en handleidingen voor historisch onderzoek. De boeken en tijdschriften over de gemeenten die zijn aangesloten bij het Streekarchief, vindt u in de kast in de Chocoladefabriek achter de inventarissen en toegangen van de betreffende gemeente. Boeken van de archiefbibliotheek worden niet uitgeleend. Boeken die niet in de zelfbediening staan, worden bewaard in het Gouwedepot. Ze zijn op te vragen en van dinsdag tot en met vrijdag te raadplegen in onze studiezaal.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, vul dan het aanvraagformulier in. U kunt boeken inzien op dinsdag van 10.00 tot 20.00 uur (in juli en augustus 10.00 tot 17.00 uur) en van woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. De boeken liggen in een extern depot en moeten een halve werkdag van tevoren worden aangevraagd.

Vergunningen

Van bijna alle gemeenten die deelnemen aan Streekarchief Midden-Holland zijn vergunningen bewaard, bijvoorbeeld voor de bouw of verbouwing van een pand. In zo'n dossier bevinden zich over het algemeen de vergunningsaanvraag, de goedkeuring van burgemeester en wethouders, en in bijna alle gevallen: de bouwtekeningen. U kunt via het zoekvak nagaan of er een dossier van het door u gezochte adres aanwezig is. Wilt u weten welke vergunningen er allemaal beschikbaar zijn op de website, kunt u ook dit overzicht raadplegen.

Heeft u een vergunning gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, vul dan het aanvraagformulier in. U kunt vergunningen inzien op dinsdag van 10.00 tot 20.00 uur (in juli en augustus 10.00 tot 17.00 uur) en van woensdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. De vergunningen liggen in een extern depot en moeten een halve werkdag van tevoren worden aangevraagd.

chat loading...