NL Leest | Kleine geschiedenis, grote verhalen met Leo de Kluijver

De Nederlandse bibliotheken voeren in november weer hun jaarlijkse campagne NL Leest. Onder het motto ’Eén boek, duizend gesprekken’ krijgen bibliotheekleden een exemplaar van Judith Koelemeijers Het zwijgen van Maria Zachea cadeau. Iedereen is uitgenodigd om dit boek te lezen en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Het thema van NL Leest dit jaar is dan ook ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’. Achter elke voordeur in elke Nederlandse plaats zijn interessante verhalen en verrassende familiegeschiedenissen te ontwaren. Denk bijvoorbeeld aan gebeurtenissen die grote invloed hadden in een plaats en levenslopen van mensen die zijn ingebed in een grotere geschiedenis.

Verhalen uit Schoonhoven

Iemand die hier veel van weet is Schoonhovenaar Leo de Kluijver. Deze enthousiaste onderzoeker besteedt zijn vrije tijd aan het schrijven van verhalen uit het verleden van Schoonhoven. Gebaseerd op feiten en aangevuld door zijn eigen fantasie, brengt Leo het verleden tot leven. Hij publiceerde eerder een boek over de religieuze sekte rondom Zwart Jannetje uit Veenendaal, die ook  Schoonhoven aandeed en twee jeugdboeken (‘In de greep van de Geuzen’ en ‘De aanslag op de prins’), over de Tachtigjarige Oorlog in Schoonhoven.

Bevolkingsregister

Momenteel werkt Leo aan twee nieuwe projecten. In het ene project onderzoekt hij de levensverhalen van Schoonhovenaren uit het midden van de negentiende eeuw. Op basis van het bevolkingsregister van de jaren 1846-1850 gaat hij letterlijk en figuurlijk de deuren langs om namen en data te verzamelen en vandaar uit verder te zoeken naar levenslopen en geschiedenissen. Een enorme klus, want het gaat om honderden adressen. Deze expositie is in de maanden november en december te zien in het Historisch OntmoetingsPunt Schoonhoven én hier online.

Bewaarschool en Thomashuis

Het andere project gaat over de bewaarschool, de voorloper van de kleuterschool. Eén van de oudste bewaarscholen in Schoonhoven was gevestigd aan de Koestraat 114 en werd rond 1880 bestierd door bewaarschoolhoudster Dina van der Wel. Ruim anderhalve eeuw later is de Koestraat 114 nu een Thomashuis, een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens het onderzoek hebben Leo en de leiders van het Thomashuis een leuk contact opgebouwd. Leo heeft intussen een boekje gemaakt over het leven van de toenmalige bewaarschoolleidster Dina. Dit is te koop voor € 9,95 bij de auteur. De opbrengst hiervan komt geheel ten goede aan het Thomashuis.

Podcast

Wil je meer weten over Leo’s passie voor geschiedenis en zijn huidige onderzoeksprojecten? Luister dan naar onderstaande podcast van het Historisch OntmoetingsPunt Schoonhoven.

 

chat loading...