Op 7 oktober 2022 viert de Stichting Vrienden van Archief en Librije haar 40-jarig jubileum. De Stichting is in 1982 opgericht om de archiefdienst (tegenwoordig Streekarchief Midden-Holland) bij te springen en om financiële middelen te verwerven, met als doel “Het in materiële en immateriële zin ondersteunen van de Gemeentelijke Archiefdienst Gouda”, aldus de oprichtingsakte van 1 oktober 1982. De Stichting financiert zaken die niet vanuit de reguliere middelen gefinancierd kunnen worden. Hierbij moet je denken aan zaken als verzorging van niet-overheid- en andere particuliere archieven, de aanschaf van boeken, restauratie van stukken en bijdragen aan bijzondere projecten.

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum organiseert de Stichting op vrijdag 7 oktober een feestelijke middag in de Chocoladefabriek met een boekpresentatie van jeugdgedichten van Erasmus en twee korte lezingen. Deze middag vindt plaats van (gewijigde aanvangstijd!) 14:00 tot 16:00 uur in de Steenlandzaal en is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 september 2022 met een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.aan de secretaris, Thea van Wordragen.



Programma jubileummiddag

Welkom

Presentatie Silva carminum: jeugdgedichten van Erasmus
Erasmus is voornamelijk bekend door zijn boeken die hij op volwassen leeftijd schreef, maar in zijn jeugd schreef hij al gedichten. De zestiende-eeuwse uitgever Reinier Snoy wist de hand te leggen op deze jeugdgedichten van Erasmus en van zijn tijdgenoot Willem Hermansz (Goudanus). Deze publiceerde hij in een klein en zeldzaam boekje getiteld ‘Silva carminum’.
Snoy liet de boekjes drukken bij de kleine Goudse drukker Allaerd Gauter in 1513. De gedichten zelf zijn echter van veel vroeger datum, waarschijnlijk uit de jaren ’80-‘90 van de vijftiende eeuw. De Latijnse gedichten zijn door werkgroep ‘Latijn’ van het project Gouda op Schrift getranscribeerd en voor het eerst in het Nederlands vertaald. In de editie van 2022 staat de oorspronkelijke tekst (een zogenoemd facsimile) samen de transcriptie en de vertaling gepresenteerd.

Lezingen
‘Alles begint met A’ door Diedrik van der Wal

Letterkenner Diedrik van der Wal ontving in 2021 de Taalboekenprijs voor zijn boek Alles begint met A. Dit is een lees- en bladerboek waarin de 27 letters van ons alfabet (de ij doet ook mee) worden voorgesteld aan de hand van anekdotes, weetjes en encyclopedische informatie over hun vorm, functie en uitspraak. De jury prees het boek om de verzorgde presentatie, de toegankelijkheid, en vooral ook om de veelzijdigheid: “Alles begint met A is als het ware een dissertatie in de letterkunde, waarin een veelheid aan subdomeinen voorbijkomt: typografie, letterfrequentie, schrijfonderwijs, spelling, klanksymboliek, grafologie … tezamen een caleidoscopisch verhaal van de letter-taal der Lage Landen.” 

Commercie en devotie. Gheraert Leeu drukt uniek Brugs rederijkerswerk door Dirk Geirnaert.

Dirk Geirnaert is als historisch taalkundige verbonden aan het Instituut voor de Nederlandse Taal. Hij deed onderzoek naar een zeldzame druk van de Goudse drukker Gheraert Leeu en schreef samen met prof. Robrecht Lievens (†) het boek: Van zondeval tot hemel: staties uit de heilsgeschiedenis: een reeks geïllustreerde devotionele strofen van Anthonis de Roovere (Gouda, 1482). Geirnaert laat in zijn lezing zien dat Leeu werkte als een echte innovatieve ondernemer, met lef en met een goeie kijk op wat het publiek wou. Ook leren we Anthonis de Roovere kennen als een rederijker die eigenlijk nog beter was dan tot nu toe bekend was. En: het wordt ook duidelijk dat de afstand tussen Gouda en Brugge misschien toch minder groot was dan u zou denken.

Afsluiting en borrel
Aansluitend kan er nagepraat worden onder het genot van een hapje en drankje en zijn de boeken van de sprekers en de Silva carminum te koop. Natuurlijk is er ook de gelegenheid om donateur van de Stichting Vrienden van Archief en Librije te worden!

 

chat loading...