Bouwdossiers en Hinderwetvergunningen zijn de meest aangevraagde documenten in de studiezaal van het streekarchief. Een flink aantal dossiers bleken echter geen huisnummers of straatnamen te bevatten, waardoor onbekend was om welke adressen het ging.

De afgelopen drie jaar heeft archiefmedewerker Maarten de Gids met assistentie van collega Cathelijne Timmermann zo’n 8000 van dit soort dossiers onderzocht. Met behulp van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen, het historisch kadaster, adresboeken en zelfs de fotocollectie kon hij ongeveer 95% van deze dossiers alsnog van een huisnummer en/of straatnaam voorzien.

Het aantal ‘anonieme’ dossiers verschilde per gemeente. Voor de gemeentes Moordrecht, Stolwijk, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Gouderak en Waddinxveen zijn de grootste winsten geboekt. Een aantal dossiers bevatten meer dan één adres, bijvoorbeeld als meerdere straten deel uitmaakten van één plan. Er zijn zodoende in totaal misschien wel zo’n 10000 adressen toegevoegd aan de database!

Klik hier om te zoeken naar een adres in de collectie Bouw- en Hinderwetvergunningen. De dossiers zijn aan te vragen en in te zien in de studiezaal.

Dessing Maarten in actie
chat loading...