Goed nieuws voor iedereen die voorouders heeft in Gouda en/of historisch onderzoek doet naar Gouda, vanaf deze maand verschijnen de adresboeken van Gouda uit de periode 1867 – 1950 op de website! U kunt zowel zoeken als bladeren in deze gegevensbronnen. Behalve namen en straten vindt u er ook beroepen van de hoofdbewoners per adres. De adresboeken kwamen meestal jaarlijks uit en bestaan uit meerdere delen: een alfabetische stratenlijst met een overzicht van de bewoners, een alfabetische naamlijst en een overzicht van winkels, bedrijven, verenigingen en andere organisaties. Bestuurslid van de Stichting Vrienden van Archief en Librije, Cor Revet zorgde er in de afgelopen maanden voor dat alle Goudse adresboeken secuur gescand werden.

Adresboeken, voorlopers van de telefoongidsen, geven informatie over de hoofdbewoner van een woning, vaak inclusief het beroep. Inwonende familieleden of inwonende huurders worden niet vermeld. De inhoud wisselde ook door de jaren heen. In de beginjaren werden bijvoorbeeld alleen de stemgerechtigde inwoners vermeld.

Omdat de adresboeken zijn opgenomen in de periodiekenviewer, kunt u heel gemakkelijk zoeken op persoonsnamen (achternamen), straatnamen, beroepen of een combinatie van deze gegevens. Indien u gegevens uit een periode of jaar zoekt kunt u het beste de zoekresultaten beperken door dit in te vullen of er op te filteren.

Speciale tekens (wildcards) kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • een * (asterisk) vervangt een aantal letters
  • met “…” (aanhalingstekens) zoekt u naar een exacte woordcombinatie, bijv. “h.a. de boer”.

De adresboeken zijn doorzoekbaar gemaakt met behulp van OCR (automatische tekenherkenning). Dit is niet helemaal foutloos, vooral in de oudere adresboeken is het drukwerk niet altijd even goed om alle namen en adressen goed te herkennen. Dan helpt het dus om bovenstaande hulpmiddelen te gebruiken.  

U vindt een overzicht van alle (binnenkort) beschikbare adresboeken hier.
Rechtstreeks zoeken kan via deze link.

Adresboek_Gouda_1896 Adresboek_Gouda_1916
chat loading...