André Hoogendijk is de winnaar van de dertiende Walvisprijs van de Stichting Vrienden van Archief en Librije voor het beste historische onderzoek. Op vrijdagmiddag 4 november kreeg hij de oorkonde uitgereikt door Burgemeester Bouvy-Koene van Krimpenerwaard. Hoogendijk viel in de prijzen met zijn studie Schrikkelijke gevolgen en groote verwoestingen. De runderpestepidemie van 1865 in Krimpen aan den IJssel. De jury, bestaande uit Yvonne Bos-Rops, Ad van der Zee en Arjan van 't Riet, prees het boeiende verhaal, de pakkende details en de voorbeelden die laten zien hoe actueel het verleden kan zijn. 'Op basis van goed bronnenonderzoek geeft Hoogendijk een mooi inzicht in de bestuurlijke processen en de reacties die daarop volgden. Hij laat zien hoe de landelijke maatregelen die in 1865 werden genomen hun weerslag hadden op lokaal niveau', aldus juryvoorzitter Yvonne Bos-Rops.

De Walvisprijs is vernoemd naar de Goudse pastoor Ignatius Walvis (1653-1714) die de eerste geschiedschrijving van Gouda uitgegeven heeft. Om het onderzoek naar de geschiedenis van de regio Midden-Holland te stimuleren, stelde de Stichting Vrienden van Archief en Librije in 1991 de Walvisprijs in. De regio van het Streekarchief Midden-Holland omvat de gemeentes Gouda, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas.

De prijs wordt elke drie jaar uitgereikt. Dit keer waren er drie inzendingen. Het artikel van Hoogendijk wordt gepubliceerd in het jaarboek De Schatkamer van de Stichting Vrienden van Archief en Librije. Daarnaast wijdt het streekarchief begin volgend jaar een palletexpositie in de Chocoladefabriek aan alle drie de ingezonden onderzoeken. De twee andere onderwerpen zijn Schoonhoven's vroegste stadsrecht uit circa 1280 vastgelegd door Graaf Willem III. Zijn declaratoir vonnis van 4 mei 1322 ontrafeld en het duplo aan het licht gebracht  en De 'Billieten wegens het middel van 't begraven' Over simpele documenten met een bijzonder verhaal en begraven in vroeger tijden.

chat loading...