Arjen en Anne Buikstra zijn op zaterdag 14 mei te gast op de Nacht van de Goudse Verhalen. Hier vertellen zij om 21:15 uur op het hoofdpodium over hun boek ‘De laatste reis van de Mars en schout-bij-nacht Willem Crul’. Aansluitend praten we verder met hen bij de avondeditie van het Stamboomcafé.

Spannende scheepsreis
‘De laatste reis van de Mars en schout-bij-nacht Willem Crul’ verscheen eind 2021. Het vertelt het verhaal over het Rotterdamse oorlogsschip Mars, dat in 1780 vertrok naar de Hollandse kolonie Sint-Eustatius om daar de handelsbelangen te beschermen. Onder de 418 bemanningsleden waren ook een aantal Gouwenaren. Het schip overleefde op de heenreis ternauwernood één van de grootste en dodelijkste orkanen in de geschiedenis. Op de terugreis in 1781 namen drie Engelse oorlogsschepen het schip onder vuur en kwam kapitein Crul om het leven. De buit bevatte onder meer brieven van de bemanningsleden van de Mars die ze voor hun thuisfront hadden geschreven. Arjen Buikstra stuitte een paar jaar geleden op één van deze brieven en werd nieuwsgierig naar het verhaal van het schip en de bemanning. Dit resulteerde in een prachtig boek waarvoor dochter Anne zich onder meer bezighield met genealogisch onderzoek naar de bemanningsleden. Van ongeveer 100 mannen wisten ze de stamboom te achterhalen. Hierdoor weten we dat er tienduizenden nazaten van de Mars rondlopen!

Verhalenfestival
De Nacht van de Goudse Verhalen is een feestelijk en gratis festival bij het Goudse Verhalen project van de Bibliotheek Gouda en het Streekarchief in het kader van Gouda750. Op zaterdag 14 mei staat de Chocoladefabriek tussen 20:00 en 00:00 uur bol van de optredens, activiteiten en workshops rondom verhalen. Denk aan podcasten, een masterclass spoken word, je eigen stopmotionfilmpje maken en workshops dichten of verhalen schrijven. Daarnaast kun je onder meer je familiegeschiedenis ontdekken, een tijdreis maken en aanschuiven bij een van de verhalenjagers om je eigen Goudse Verhaal op te laten schrijven. Op de website goudseverhalen.nl komen uiteindelijk 750 verhalen te staan die 50 jaar lang worden bewaard. Zo geven we samen Gouda door!


De toegang voor het verhalenfestival is gratis, wel graag even aanmelden.
De programmakrant is hier te downloaden.

De laatste reis van de Mars