Naar aanleiding van de uitspraak door het gerechtshof in Den Haag, heeft het streekarchief besloten een gedeelte van de scans in de beeldbank weer online te zetten. Dit betekent dat ruim 10000 foto's weer vanaf huis te bekijken zijn!
De beeldbank werd 2 jaar geleden op zwart gezet door een uitspraak van de kantonrechter. In een rechtzaak tussen een uitgever en Erfgoed Leiden werd door de rechter de claim van de eiser (in dit geval de uitgever) toegewezen. Kortweg betekende dit dat alle anonieme foto's en prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar niet meer zo maar getoond mochten worden op de website van een archiefdienst of dat er hoge claims te verwachten waren. In heel Nederland haalden archieven daarom honderdduizenden scans van hun websites. Voor het streekarchief betekende dit dat bezoekers weer naar de studiezaal moesten komen om foto's te zien. En zelfs dit kon niet meer in de afgelopen maanden toen het archief gesloten was in verband met de coronacrisis.

Op 19 mei 2020 vernietigde het gerechtshof in Den Haag echter het vonnis van de kantonrechter. Niet alleen mogen anoniem gepubliceerde foto's en ansichtkaarten ouder dan 70 jaar nu getoond worden, ook zijn de toegekende schadebedragen veel lager als blijkt dat per ongeluk toch een keer een foto ten onrechte online is getoond. Deze uitspraak betekent veel voor alle erfgoedinstellingen, die nu weer grote delen van hun gedigitaliseerde collectie kunnen laten zien. Ook het streekarchief heeft een deel van haar fotocollectie weer online kunnen zetten. In de afgelopen 2 jaar is bovendien veel extra onderzoek gedaan naar eventuele rechthebbenden, zodat later dit jaar waarschijnlijk steeds meer getoond kan worden op de website. Ook komt er op termijn een Europese aanpassing van de Auteurswet, waardoor hopelijk erfgoedinstellingen makkelijker foto's kunnen publiceren voor het publiek.

Beeldbank weer online
chat loading...