Van 29 april tot en met 24 september is het stadsrecht van Gouda te bewonderen in Museum Gouda. De expositie werd donderdag 28 april feestelijk geopend door directeur van het Streekarchief Coretta Bakker-Wijbrans, directeur van Museum Gouda Femke Haijtema, kinderwethouder Onderwijs en Cultuur Noor Klein en historicus Bart Ibelings. Ook werd het eerste exemplaar van het pocketboekje: Hoera, Gouda 750 jaar!  Alles wat je altijd al wilde weten over het stadsrecht uitgereikt.

In ruil voor trouw aan de graaf van Holland, ontving Gouda in 1272 een aantal rechten en gunsten. Het dorp kon zo uitgroeien tot een welvarende stad. De originele oorkonde met het stadsrecht is verloren gegaan, maar het Streekarchief bewaart de officiƫle kopie (de vidimus) uit 1335. Ter gelegenheid van 750 jaar stadsrechten is de oorkonde nu te zien in Museum Gouda. Bij de expositie is een pocketboekje verschenen met alles wat je al wilde weten over het stadsrecht. Coretta Bakker overhandigde het eerste exemplaar aan kinderwethouder Onderwijs en Cultuur Noor Klein. Alle leerlingen van de groepen 7 en 8 en de brugklassen in Gouda krijgen na de meivakantie een exemplaar op school bezorgd. Het boekje is ook leuk voor volwassenen en daarom kan iedereen boekje meenemen bij de tentoonstelling in Museum Gouda of bij het Streekarchief in de Chocoladefabriek. Op = Op!

De expositie in Museum Gouda toont ook een nieuwe vondst: het oudste stadszegel van Gouda. Onderzoeker Bart Ibelings ontdekte deze in 2020 in Het Utrechts Archief. De zegel hangt aan een oorkonde uit 1321 die is opgesteld door Jan van Henegouwen, heer van Beaumont. Zowel het Goudse als het Schoonhovense zegel aan deze oorkonde zijn nu de oudst bekende. Lees hier meer over deze oorkonde en de bijzondere zegels.

Coretta en Noor Cover boekje
chat loading...