De Gouda Tijdmachine heeft eind vorig jaar een subsidie gekregen van Stichting Pica binnen de regeling Verbonden Digitaal Erfgoed. Met deze subsidie wordt dit jaar een innovatieve publieksviewer ontwikkeld, waarmee de geschiedenis van Gouda, panden, percelen en personen, digitaal in kaart wordt gebracht.
Gouda heeft een rijke historie en is tot ver in de negentiende eeuw qua omvang vrijwel hetzelfde gebleven binnen de huidige singels. Het Streekarchief Midden-Holland en andere erfgoedorganisaties beheren diverse bronnen over de eigendoms- en bouwhistorie van de stad. Daarnaast zijn er bronnen die ons informeren over de bewoners van de huizen, er zijn kaarten, bouwtekeningen en foto’s. Al die verschillende bronnen vertellen een eigen verhaal. Het project Gouda Tijdmachine is een samenwerking tussen het streekarchief en de historische vereniging Die Goude en wil uit de enorme hoeveelheid informatie de ontwikkeling van de stad volledig reconstrueren. Alle informatie over gebouwen, wegen, water, bedrijven en bewoning worden in kaart gebracht en met elkaar verbonden.
Dankzij de subsidie kan de Gouda Tijdmachine historische informatie over de stad op een laagdrempelige en overzichtelijke manier presenteren via een website. Bezoekers kunnen eenvoudig door de tijd reizen en op een kaart zien hoe Gouda zich heeft ontwikkeld.
Voor de realisatie van de publieksviewer werkt de Gouda Tijdmachine samen met Total Design, een bureau met ervaring in de erfgoedsector en gebruikerservaring. De publieksviewer moet ook een applicatie worden dat niet alleen interssant is voor inwoners van Gouda en geïnteresseerden, maar ook bruikbaar is voor vergelijkbare tijdmachine initiatieven in andere steden. Naast de publieksviwer wordt er in 2025 ook een game ontwikkeld, waarbij de Gouda Tijdmachine samenwerkt met Museum Gouda.