In 2023 zijn maar liefst 33 archiefstukken uit de collecties van het Streekarchief Midden-Holland gerestaureerd. Het gaat om charters, pakken correspondentie en verschillende registers uit uiteenlopende archieven. Dit gebeurde bij de firma Hoogduin in Delft. In november waren de restauratiewerkzaamheden afgerond.

Aanvezelen
De gerestaureeerde stukken waren jarenlang niet meer beschikbaar vanwege hun kwetsbaarheid. In de meeste gevallen zijn de stukken aangevezeld. Van een aantal registers zijn bovendien de banden en boekblokken hersteld.

Hypotheekregister
De meest ingewikkelde operatie betrof een hypotheekregister uit het oud-rechterlijk archief van Ouderkerk (inventarisnr. 0998. 23). De rug van het boek was extreem naar binnen gekruld. Er was zelfs sprake van een dubbele krul (een zogenoemde dubbele snoekebek). Hierdoor staken de katernen grotendeels buiten de boekband. Het boekblok moest geheel worden gedemonteerd, schoongemaakt, aangevezeld en gevlakt. Vervolgens zijn de katernen weer hersteld en het boekblok weer ingebonden.

Puzzel
Andere grote restauraties waren een weesboek van de weeskamer van Stolwijk uit 1661-1714 (inventarisnr. 0769. 3), een register van transportakten uit het oud-rechterlijk archief van Bergambacht, periode 1681-1697 (inventarisnr. 0740. 41) en een belastingregister van ca. 1750 van het ambacht Moordrecht (inventarisnr. 0018. 84). Deze laatste lag geheel uit elkaar en zelfs de bladzijden moesten gedeeltelijk bij elkaar worden gepuzzeld.

Alle gerestaureerde stukken zijn weer terug in het Gouwedepot en op te vragen ter inzage in de studiezaal.

aangevezeld stuk ypotheekregister uit het oud-rechterlijk archief van Ouderkerk (inventarisnr. 0998. 23)
chat loading...