Als je aan de geschiedenis van Gouda denkt, dan denk je niet meteen aan het koloniaal en slavernijverleden. Toch zijn ook in Gouda sporen van het koloniale en slavernijverleden, soms nog verborgen, terug te vinden. Daarom wil Gouda in het herdenkingsjaar slavernijverleden stil staan bij het belang van het kennen van het verleden om het heden beter te begrijpen. De historische verkenning zal aan de hand van een aantal onderwerpen de relatie van Gouda met het koloniaal en slavernijverleden in beeld brengen. Was het een Gouwenaar die als eerste Nederlander iemand tot slaaf maakte? Waarom zijn de Goudse pijpen over de hele wereld terug te vinden? Hebben Goudse regenten plantages en tot slaaf gemaakten in bezit gehad? Had de stad Gouda relaties met de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC)? Wat kunnen we nog terugvinden in de stad aan monumenten, objecten en gebouwen dat ons herinnert aan die tijd?

Maar historische bronnen vertellen vaak niet het gehele verhaal. Sommige stemmen worden daarin te weinig gehoord. Denk bijvoorbeeld aan de verhalen van tot slaaf gemaakte mensen. Daarom worden ook een aantal nazaten van tot slaaf gemaakten aan het woord gelaten. Zij vertellen over hun familiegeschiedenis en de doorwerking van het verleden in het heden.

Deze zoektocht mondt uit in een bundel met artikelen, die in de loop van het herdenkingsjaar wordt gepubliceerd. Het streekarchief faciliteert het onderzoek naar dit onderwerp, (financieel) ondersteund door de gemeente Gouda. Ook zal er in het najaar van 2023 een workshop 'Zoeken naar en schrijven over Caraïbische en Surinaamse roots' worden aangeboden. Houd onze website en sociale media in de gaten voor meer details of schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Houtmansmonument
chat loading...