Streekarchief Midden-Holland presenteert een handleiding die u helpt bij het op orde brengen van uw digitale archief.

Iedereen kent het wel: een bureaublad vol met allerlei bestanden, rondslingerende USB-sticks, of een volle e-mailbox. In deze nieuwe handleiding leest u hoe u deze digitale bestanden zo kunt ordenen en bewaren, dat u ze op een later moment ook weer kunt terugvinden en openen.

De directe aanleiding voor het ontstaan van de handleiding was een vraag van de Protestantse kerk Gouda (PKG) en de Stichting Goudse Sint Jan om hulp bij het duurzaam beheer van hun digitale archieven. Daarnaast krijgt het Streekarchief regelmatig losse cd-roms met bijvoorbeeld nieuwsbrieven of verenigingsnotulen aangeboden.

De handleiding helpt u uw digitale bestanden zelf duurzaam te bewaren door uit te leggen hoe u een duidelijke mappenstructuur en goede bestandsnamen maakt, welke metadata u moet vastleggen en welke bestandsformaten de voorkeur hebben. Ook worden de stappen genoemd die een eventuele overdracht van uw digitale archiefstukken aan het Streekarchief makkelijker maken.

U kunt de handleiding (pdf-bestand) hier downloaden. Heeft u een vraag over uw digitaal archiefbeheer? Neem dan contact op met Michaƫl Lucassen, hoofd beheer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Handleiding_digitaal_archiveren
chat loading...