Let op de traptribune zit helemaal vol, aanmelden voor de wachtlijst is niet meer mogelijk. De avond is ook thuis te volgen via livestream. Stem hiervoor af op www.chocoladefabriek.tv


Op Internationale Vrouwendag organiseren het Gouds Vrouwennetwerk, het Streekarchief Midden-Holland en de Bibliotheek Gouda een avond over het verleden, heden én de toekomst van de vrouw. Erna Staal interviewt schrijfster Jutta Chorus over haar in 2022 verschenen boek Alma’s dochters: vijf levens in de schaduw. Vrouwenhistorica Nicole Teeuwen gaat met het publiek in discussie over de hedendaagse en de toekomstige positie van de vrouw. Woordkunstenaar Noa Heddergott zorgt voor sprekende intermezzo’s.

Alma’s dochters
In ‘Alma’s dochters’ vertelt auteur Jutta Chorus het levensverhaal van vijf vrouwen die in de schaduw van hun echtgenoten opmerkelijke levens leidden. Het zijn de voormoeders van haar 92-jarige kennis Lili Veenman, woonachtig in Rome en weduwe van filmmaker Fons Rademakers. Uit een oud koffertje kwam een schat aan brieven, dagboeken en foto’s aan het licht. Lili’s overgrootmoeder Alma Bimmermann (1853-1948) is de stammoeder in het boek. Daarna volgen de levens van Lili’s grootmoeder, moeder en haar twee tantes Sylvia en Elly Brandt Buys. Deze vrouwen waren pioniers op allerlei terreinen: de letteren, de journalistiek en de film. In één meeslepende familiegeschiedenis haalt Jutta Chorus deze vijf bijzondere vrouwen uit de schaduw.

Nieuwe generatie
Noa Heddergott (2003) is een Goudse dichter en schrijver. Ze stond eind 2022 in de finale van Goudse stadsdichtersverkiezing en is regelmatig te vinden bij Dichters op Donderdag. Ze is opgegroeid in een omgeving waarvan ze altijd het gevoel heeft gehad dat ze geaccepteerd wordt zoals ze is. Uit het bewustzijn dit niet overal zo vanzelfsprekend is, gaat ze gewapend met woorden de barricades op. Met haar woordkunst houdt Noa het publiek een spiegel voor en laat zij vanuit haar persoonlijke ervaringen haar licht schijnen op de wereld.

Interactie
Nicole Teeuwen studeerde vrouwengeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is geboeid door politiek en maatschappelijke vraagstukken. Ze was bestuurder in Houten, is trainer en spreker en voorzitter van de Sectorraad Praktijkonderwijs . Nicole heeft een groot hart voor onderwijs. Ze zet zich via politiek en bestuur in voor kansengelijkheid. Deze avond nodigt ze het publiek uit om te reageren op vragen over de positie van de vrouw in het verleden, het heden en de toekomst. 


Internationale vrouwendag in de Chocoladefabriek: Jutta Chorus, Noa Heddergott en  Nicole Teeuwen
Woensdag 8 maart van 19:30 – 21:45 uur op de Traptribune

LET OP: VOL
De traptribune zit helemaal vol, aanmelden voor de wachtlijst is niet meer mogelijk. De avond is ook thuis te volgen via livestream. Stem hiervoor af op www.chocoladefabriek.tv


Alma's dochters
chat loading...