Ter gelegenheid van de expositie Water! Vriend of vijand? is één van de kaarten uit de collectie van het Streekarchief te zien bij Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat 28 in de Utrechtse binnenstad. Het gaat om een bijzondere kaart uit 1498 die de loop van de IJssel laat zien.

De kaart heeft als titel ‘Van der Ysele’. Het is een schetsmatige kaart van de waterbeheersing van het stroomgebied van Lek en IJssel, met de IJsseldam bij Hoppernesse. Het is één van de oudste kaarten van Nederland. Linksboven op de kaart is de ‘nyewen dam’ ingetekend die graaf Floris V rond 1285 liet aanleggen om de waterhuishouding in dit gebied te verbeteren.

De expositie Water! Vriend of vijand? is een samenwerking van Het Utrechts Archief en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in het jubileumjaar 900 jaar waterbeheer en Utrecht 900.  De expositie duikt in de geschiedenis van de het Kromme Rijn-gebied, de Lekdijk, de Utrechtse stadsrechten en bekijk de toekomstplannen voor het waterbeheer in deze regio. Naast de kaart van het Streekarchief zijn er topstukken uit collecties uit heel Nederland te bewonderen. De expositie is tot en met 11 november 2022 te bezoeken.

chat loading...