Tussen 1806 en 1814 dienden 60.000 Nederlandse militairen onder Napoleon. Ten tijde van het Koninkrijk Holland (1806-1810) deden zij dit als bondgenoten van Frankrijk. Later, tijdens de inlijving bij Frankrijk (1810-1814), maakten de Hollanders integraal deel uit van het Franse leger. In de database ‘Nederlandse militairen in het leger van Napoleon’ van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is het mogelijk meer gegevens te vinden. Deze databank bevat de namen van 53.000 Nederlandse mannen die tussen 1797 en 1814 onder Franse vlag hebben gestreden. De gegevens komen uit de stamboeken en officiersdossiers van Service Historique de la Défense in Vincennes.

Onder de opgeroepen militairen waren ook tientallen dienstplichtigen uit de regio Krimpenerwaard. In de Franse militaire boeken zijn 21 personen terug te vinden die geboren zijn in Bergambacht. In het gemeentearchief van Bergambacht zijn zelfs enkele onbestelde brieven te vinden van Bergambachtse soldaten die zij naar huis schreven: een bijzondere vondst. Er is te lezen waar de militairen zich bevonden, hoe het hen verging en wat zij eventueel nodig hadden van het thuisfront.

De Goudse historicus Christiaan van der Spek, werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, heeft honderden van dergelijke brieven onderzocht voor zijn in 2016 verschenen proefschrift Sous les armes.Het Hollandse leger in de Franse Tijd 1806 -1814. Hierin onderzocht hij de rol en de houding van de Nederlanders in het Franse leger. Hij analyseerde onder meer de belangrijkste reorganisaties en veldtochten van het Hollandse leger en bekeek de houding van de Hollandse officieren en soldaten. Hoe keken zij tegen Napoleon aan, waar lag hun loyaliteit en wat motiveerde hen om te vechten onder Franse vlag?

In een lezing op dinsdagavond 14 februai in het HOP Bergambacht neemt hij ons mee ‘sous les armes’ en vertelt hij over het Hollandse leger in de Franse tijd, waar ook onze voorouders en Bergambachtenaren van ruim 200 jaar terug direct of indirect mee te maken hadden.

Lezing Sous les armes: Bergambachtse militairen in dienst van Napoleon
Datum: dinsdag 14 februari, van 19:30 - 21:00 uur
Locatie: HOP Bergambacht, Pleinstraat 4, 2861 XH Bergambacht
Toegang gratis, aanmelden via deDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

brief soldaat Bergambacht
chat loading...