René Kappers verzorgt op dinsdag 12 september een lezing in het Historisch OntmoetingsPunt Schoonhoven over de stadsrechtoorkonden van Schoonhoven. Samen met wijlen Dick Mentink, jurist en hoogleraar, deed hij 17 jaar onderzoek naar deze juridische stukken. Dit leverde nieuwe inzichten op over deze geboortepapieren of ‘stadsrechtoorkonden’: juridische documenten waarin rechtshandelingen zijn vastgelegd, voor toen en later. De documenten dienden als bewijs welke rechten en plichten aan wie werden toebedeeld. Schenken, kopen, verpachten of verlenen bijvoorbeeld. En van wie aan wie en vooral wanneer. Goed dat er een jurist naar heeft gekeken.

Over deze nieuwe inzichten gaat de lezing: over de vroegste ‘papieren van de stad’, toen Schoonhoven nog maar net ontstaan was als nederzetting uit de blubber van de nieuwe polders. De papieren van 1247, 1280, 1281, 1300, 1321 en 1322, waarin staat hoe de oude machthebbers in dit gebied zich tegen elkaar verdedigden: eerst de heren Van de Leede en de Bisschop. Toen Nicolaas van Kats, de Bisschop en de Graaf. Het politieke landschap aan de oevers van de Lek en de Zevender veranderde tussen pakweg 1240 en 1340 drastisch. Per saldo won ‘de graaf van Holland’ met 1-0.


Lezing: ‘De geboortepapieren van de Stad’
Locatie: Bibliotheek Schoonhoven, Spoorstraat 3a
Datum: 12 september, start om 19:00 uur
De lezing is gratis, wel van te voren aanmelden bij de Bibliotheek Schoonhoven per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of telefonisch op: 0182-385406

oorkonde 1322
chat loading...