Eind juni 2024 zijn ruim 400 inventarisnummers vanuit de collecties van het dit jaar opgeheven museum Libertum (het voormalig Verzetsmuseum Zuid-Holland) officieel overgedragen door bestuurslid Albert Struijk aan directeur Coretta Bakker. Hiermee zijn de papieren documenten die de regio van het Streekarchief Midden-Holland betreffen, veilig gesteld voor de toekomst.

In 2023 moest Libertum haar werkzaamheden beëindigen. Sindsdien hebben bestuur en vrijwilligers hard gewerkt aan het vinden van een goede nieuwe verblijfplaats voor de omvangrijke collectie van Libertum, die een veelheid aan historische documentatie, schilderijen en voorwerpen bevat. Alle papieren documenten die iets vertellen over de oorlogsgeschiedenis van Midden-Holland hebben nu een nieuwe plek gekregen in de depots van het streekarchief. Ze worden toegevoegd aan de reeds bestaande collectie oorlogsdocumentatie en zijn, na registratie, straks voor iedereen te raadplegen op aanvraag in de Chocoladefabriek in Gouda.

Albert Struijk, bestuurslid van Libertum: “Hoewel het erg jammer is om een dergelijke collectie te moeten ontbinden, is het fijn om te realiseren dat voor de meeste documenten en voorwerpen een goede nieuwe bestemming is gevonden.”

Elk archiefdocument is natuurlijk altijd uniek, maar een aantal springt er wel extra uit. Zo zijn er meerdere dagboeken onder de aanwinsten, maar ook veel (Duitse) administratieve documenten. De collectie Periodieken van het streekarchief kon bovendien voorzien worden van meerdere nog missende exemplaren en edities. Ook zijn er veel onderzoeksdossiers nu beschikbaar gekomen.

Coretta Bakker, directeur van Streekarchief Midden-Holland: “we zijn blij om zo veel interessante en mooie documenten aan onze collectie toe te mogen voegen. Het geeft wellicht weer een nieuwe invalshoek aan het onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in deze regio, nu het gecombineerd wordt met andere documenten uit onze eigen collectie.”

Eerder werden al Goudse voorwerpen uit de collectie van Libertum overgedragen aan Museum Gouda en het Metaheerhuis. Ook zijn diverse voorwerpen uit de regio overgedragen aan een aantal Oudheidkamers en Historische verenigingen. Het grootste deel van de collectie wordt overgebracht naar het NIOD, Huis Doorn en het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal maar ook Museum Bronbeek, het Oranjehotel en het Museum Engelandvaarders worden niet vergeten.

foto-album
chat loading...