Het najaarsprogramma van de Historische OntmoetingsPunten is uit. Komende maanden staan er weer interessante lezingen, informatieve tentoonstellingen en gezellige cafés op stapel. De Historische OntmoetingsPunten (HOP’s) zijn een samenwerking tussen de Bibliotheek Krimpenerwaard, Streekarchief Midden-Holland en de Historische Verenigingen van Bergambacht, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel en Schoonhoven. Ze zijn te vinden in de bibliotheek van de betreffende plaats.

Een paar tipjes van de sluier:

Schoonhoven
Schoonhoven trapt af met een tentoonstelling en lezing over de DIKA-fabriek. De fabriek, gespecialiseerd in het drogen van groenten, vestigde zich in 1953 in de stad. In 2018 werd het bedrijf verkocht. Het productieproces in Schoonhoven is inmiddels gestopt. Jan Diekema, de laatste directeur van dit familiebedrijf, zal op dinsdag 14 september het verhaal van deze onderneming vertellen.
Na de twintigste-eeuwse Dika  gaat het HOP een paar eeuwen terug in de tijd. Leen Ouweneel vertelt namelijk op 23 november over de Oude Hollandse Waterlinie, die onlosmakelijk verbonden is met het Rampjaar van 1672.


Bergambacht
In Bergambacht is tot 11 september de tentoonstelling "Geloof van alledag" te zien. In de vitrines zijn verschillende voorwerpen te zien met Bijbelse taferelen en verwijzingen. U kunt uw kennis testen in een quiz. In de maand oktober staat de grote brand van Bergambacht centraal. Op 3 oktober 1921 zetten overspringende vonken uit de locomotief van het spoortreintje van Schoonhoven naar Gouda het rieten dak van een nabijgelegen boerderij in brand. Door de stormachtige wind sloeg het vuur al snel over naar andere huizen. De toenmalige dorpskom werd voor een groot deel verwoest en 21 gezinnen werden dakloos. Op dinsdag 12 oktober vertelt Roel Botter in een lezing over deze rampzalige gebeurtenis.

Krimpen aan de Lek
In Krimpen aan de Lek kunnen belangstellenden iedere eerste vrijdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur aanschuiven bij het Historisch Café. De Historische Vereniging Crempene zit dan aan de grote tafel in de bibliotheek om antwoord te geven op al uw vragen over de geschiedenis van Krimpen aan de Lek. Heeft u zelf materiaal dat u wilt laten zien aan de Historische Vereniging of wilt u gewoon bijpraten met een kopje koffie? Iedereen is welkom!


Ouderkerk aan den IJssel
Het Historisch OntmoetingsPunt in de bibliotheek in Ouderkerk aan den IJssel staat dit jaar in het teken van de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling  ”Nadenken over en terugdenken aan vijf lange jaren van bezetting”, met bruiklenen het Streekmuseum Krimpenerwaard, is tijdens openingstijden te bekijken.


Dit was nog maar een greep uit het programma. De hele folder kunt hier downloaden.
Bijna alle activiteiten zijn gratis bij te wonen. In verband met de Covid19-regels moet u zich voor de lezingen en cafés wel vooraf aanmelden.