De beeldbank is maar liefst 2300 beelden rijker. De afgelopen twee jaar digitaliseerde een medewerker van het Streekarchief het grootste deel van de collectie kaarten en plattegronden. Deze bestaat uit onder meer historische kaarten, kadastrale kaarten, topografische kaarten en reclamestadsplattegronden. Bij de gigantische klus waren ook diverse andere medewerkers betrokken. In het proces moesten stukken worden geïnventariseerd, gereed gemaakt, gescand en werden de beeldbestanden geïmporteerd, opgeslagen en geautomatiseerd.

Een deel van de kaarten Streekarchief was al gedigitaliseerd. Met dit project zijn ruim 2000 kaarten uit de regio van het Streekarchief toegevoegd aan de beeldbank, die via de website van het Streekarchief te doorzoeken is. De nieuwe gedigitaliseerde kaarten dateren uit grofweg de zeventiende eeuw tot heden en komen uit de regio van het Streekarchief. Met de zoomfunctie in de beeldbank kunnen de kaarten tot op de centimeter nader bekeken worden, waardoor soms nog meer details ontwaard kunnen worden dan met blote oog op het origineel mogelijk is. Kaarten die tot het publiek domein horen, kunnen vanuit de beeldbank gratis gedownload worden in jpg-formaat.

Vanwege auteursrechten zijn niet alle kaarten vanaf de thuiscomputer te bekijken. In de studiezaal van het Streekarchief in de Chocoladefabriek en in de verschillende Historische OntmoetingsPunten in de Krimpenerwaard zijn de gedigitaliseerde kaarten wel allemaal beschikbaar. Bezoekers kunnen hier via de publiekscomputers of de eigen laptop op het wifi toegang toe krijgen.

Het digitaliseren van de kaarten is niet alleen prettig voor de onderzoeker, maar ook voor de kaarten zelf. De originele kaarten hoeven niet meer te worden aangevraagd en getransporteerd naar de studiezaal voor inzage. Dit is beter voor het behoud van de kaarten, die veilig in het depot worden bewaard.

Ahnifi Anita Wim
chat loading...