Op donderdag 21 april ontving de Stichting Vrienden van Archief en Librije een grote schenking kinderliteratuur uit handen van neerlandicus en verzamelaar Frits Booy. De schenking werd gedaan na afloop van de studiedag  van de Stichting geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur, die plaatsvond in de Chocoladefabriek. Thea van Wordragen ondertekende namens de vriendenstichting de schenkingsakte van de 150 titels.

G.B. van Goor & Zonen Uitgeversmaatschappij, kortweg uitgeverij Van Goor, zag het levenslicht in Gouda in 1839. Gerrit Benjamin van Goor (1816-1871) begon toen een boekwinkel en drukkerij aan de Kleiweg. De uitgeverij specialiseerde zich in educatieve uitgaven, zoals woordenboeken, en in kinderliteratuur. De zonen van Van Goor zetten het bedrijf in 1930 voort in Den Haag. In de jaren 1970 nam uitgeverij Het Spectrum het over, maar nog steeds geven zij kinderboeken uit onder de imprint Van Goor.

Het Streekarchief Midden-Holland bewaart het bedrijfsarchief en de fondsbibliotheek van de Goudse jaren van de uitgeverij. Op deze manier is er niet alleen een uniek archief van uitgaande brieven bewaard, maar ook een groot deel door Van Goor uitgegeven boeken van deze periode. Met de schenking van Frits Booy wordt de collectie Van Goor uitgebreid met onder meer de zogenoemde ABC-boekjes en een aantal fraai ge├»llustreerde prentenboeken. Alle titels worden de komende tijd toegevoegd aan de collectie. Daarna  zijn ze voor onderzoekers en liefhebbers op te vragen in de studiezaal van het Streekarchief.

Tekenen Schenkingsakte Kindje dat niet wassen wilde Stoute Jongens Roodborstjes
chat loading...