Simon Schwegler schonk een reeks van 22 snelfoto’s uit de jaren ’10 en ’20 van de vorige eeuw die voornamelijk in Gouda zijn gemaakt. Tussen 1912 en 1925 was snelfotografie een rage in Nederland. Het laten schieten van een fotografisch portret was toen vooral voorbehouden aan de rijke medemens, maar door het snelfotoprocedé werden snelle kiekjes bereikbaar voor de gewone burger. Speciale fotostudio’s met ‘twaalf portretten voor 25 cent’ schoten als paddenstoelen uit de grond. In Gouda waren er studio’s  aan de Korte Tiendeweg, de Karnemelksloot en aan de Markt.

Van één van de portretten kennen we de naam van de geportretteerde. Het gaat om Teunis Ligthart, geboren in Bergambacht in 1882 en tussen 1884 en 1915 wonend in Ouderkerk aan den IJssel. Zijn snelfoto is gemaakt in Rotterdam en hiernaast te zien.

Dankzij de schenking van Schwegler beschikt het streekarchief nu over een reeks regionale foto’s uit de korte periode dat snelfotografie in zwang was.

Meer weten over snelfotografie? Van 3 juni tot en met 10 september 2023 is in het fotomuseum in Rotterdam de tentoonstelling ‘Snelfotografie: de rage van 1912 tot 1925’ te bekijken. Of lees het boek De snelfotograaf. Een geschiedenis van het moderne portret van Róman Kienjet (Walburg Pers, 2022)

Teunis Ligthart Advertentie Snelfoto's
chat loading...