Eind 2022 schonk Jan Polet een gedeelte van de 139 boeken die door zijn broer Ton Polet (1928-2018) gedurende 38 jaar zijn samengesteld. De Rotterdammer Jan Polet heeft hier ook jaren aan meegewerkt. De overige boeken zijn gedeeltelijk geschonken aan het CBG- Centrum voor Familiegeschiedenis in Den Haag en aan Erfgoed Leiden en Omstreken. Enkele andere exemplaren bevinden zich in  Brabantse, Zuid-Hollandse en Friese archieven en bibliotheken.

De stamvader Polet gaat 21 generaties terug tot 1250 in Frankrijk. Rond 1600, tijdens de 80-jarige oorlog, vlucht een nazaat naar Leiden en zet daar zijn arbeid in de textielindustrie voort. Begin 19e eeuw vestigt een Polet zich als onder andere steenhouwer in Gouda. 

De grootvader van schrijver Ton Polet, Anthonie Theodorus Polet (van beroep machinist), verdrinkt in Mainz in het jaar 1902. Zijn vrouw Jacomijntje Stolk krijgt dan als steun van de Goudse familie 200 gulden en begint een kruidenierswinkeltje op het Noordereiland in Rotterdam.

Ton Polet heeft ook in een apart boekje een wandeling beschreven door Gouda die leidt langs de verschillende woonplekken van zijn voorouders Polet. Deze wandeling voert tevens langs de brug die vernoemd is naar wethouder E.A. Polet. Hij was 34 jaar raadslid en vanaf 1935, gedurende 27 jaar de langstzittende wethouder van Gouda.

De reeks 'bijdragen genealogie Polet'  is aan te vragen ter inzage in de studiezaak van het streekarchief  met de inventarisnummers 0191. 10462 t/m 0191. 10479 .

Foto boven: onderzoeker Ton Polet
Foto onder: De Goudse wethouder

onderzoeker Ton Polet E. A. Polet, wethouder voor de ARP.
chat loading...