Deze week, in de Maand van het Digitale Erfgoed, heeft Thierry van Vugt als bestuursvoorzitter van het Streekarchief Midden-Holland, het manifest Digitaal Erfgoed ondertekend. Daarmee ondersteunt het streekarchief de principes van de 'Nationale Strategie Digitaal Erfgoed', namelijk (digitaal) erfgoed optimaal zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken. "Zo zorgen wij voor het digitale geheugen van deze regio, een geheugen dat voor iedereen beschikbaar is."

Onderdeel zijn van het Netwerk Digitaal Erfgoed betekent werken volgens bepaalde waarden. In het manifest staat bijvoorbeeld dat de gebruiker centraal staat en dat digitale erfgoedinformatie op passende wijze beschikbaar is in het netwerk, zodat die efficiĆ«nter en effectiever beheerd, verbonden, verrijkt en (her)gebruikt kan worden. Samenwerking met andere erfgoedinstellingen, maar ook leveranciers van erfgoedsoftware moet dit mogelijk maken.

Het streekarchief stelt nu al onder andere 2,5 miljoen persoonsgegevens en 57.000 afbeeldingen digitaal beschikbaar. In de komende jaren wordt gewerkt aan duurzame opslag van archieven in het e-depot en beschikbaarstelling van deze en gedigitaliseerde archieven. Door gebruik te maken van nieuwe methodes van toegankelijkmaking en linked open data kunnen collecties gebruikt worden voor Tijdmachines of voor het koppelen aan andere collecties ten behoeve van historisch onderzoek.

Meer weten over de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed? Kijk dan op https://netwerkdigitaalerfgoed.nl/activiteiten/nationale-strategie-digitaal-erfgoed/

Ondertekening_Manifest_Digitaal_Erfgoed
chat loading...