De afgelopen tijd is hard gewerkt aan het scannen  van de collectie Technische tekeningen van de Dienst Openbare Werken van de gemeente Gouda. Deze afdeling van de gemeente was verantwoordelijk voor alle bouw- en infrastructuurprojecten van de stad zelf. Tot openbare werken behoren bijvoorbeeld openbare gebouwen zoals het stadhuis en scholen, wegen en bruggen, waterleiding- en elektriciteitsinstallaties en openbare ruimtes zoals parken en plantsoenen. Voor al die bouwwerken, klein en groot, werden tekeningen gemaakt. De oudste tekening uit de collectie dateert zelfs uit het einde van de achttiende eeuw. Het is een plattegrond met doorsneden van de Donkere Sluis.

De meest recente tekeningen dateren uit de jaren tachtig van de twintigste eeuw over aanbouw in de wijk Bloemendaal. Ook leuk zijn de tekeningen die bewaard zijn van bouwwerken die niet zijn uitgevoerd. Zo zijn er meerdere variaties ontworpen voor de gevelrestauratie van het stadhuis en schetsontwerpen voor een open bad en zweminrichting aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde.

Er zijn maar liefst 2.349 scans gemaakt, gekoppeld aan bijna 950 beschrijvingen. En nog steeds zijn de archiefmedewerkers Anita Haske en Corry Verhoef bezig met de laatste scans uit de collectie. Sommige tekeningen zijn erg kwetsbaar en worden met de grootste zorgvuldigheid door de scanner gehaald. Omdat er zulke bijzondere plattegronden in zitten, heeft het streekarchief besloten alvast het grootste deel van de collectie online te zetten, zodat iedereen er in kan zoeken. U vindt de gehele collectie hier. Let op, veel beschrijvingen hebben meerdere scans aan zich gekoppeld. U kunt deze bekijken in de Beeldbank via de pijltjes rechts.

Anita Haske Lantaarnpaal
chat loading...