Op donderdag 12 oktober organiseert het Streekarchief Midden-Holland een bijeenkomst voor onderzoekers, die regelmatig onze archieven raadplegen, en voor geïnteresseerden uit de regio. De opzet van deze ochtend is tweeledig. Bezoekers van onze studiezaal geven presentaties over hun onderzoek. Daarnaast brengen we u op de hoogte van nieuwe projecten of collecties in het streekarchief.

Deze bijeenkomst staat het onderwerp Pijpennijverheid centraal. In de afgelopen jaren hebben twee onderzoekers en leden van de PKN, Stichting voor onderzoek historische tabakspijpen, zich vastgebeten in het onderwerp. Ewout Korpershoek heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de pijpenmakers in Schoonhoven, wat geresulteerd heeft in een fraai overzichtswerk. Bert van der Lingen is momenteel bezig met een omvangrijk onderzoek naar Frans Verzijl, pijpenmaker en pijpenhandelaar in Gouda. Voor hun onderzoek hebben zij diverse bronnen gebruikt waaronder het oud-notarieel archief, wat veel nieuwe inzichten opgeleverd heeft.

Het programma ziet er als volgt uit:

09.45 uur         Inloop

10.00 uur         Welkom

10.05 uur         Nieuws uit het streekarchief.

10.15 uur         Bert van der Lingen, Pijpenmaker Frans Verzijl in Gouda

11.00 uur         Pauze met koffie in de Jeugdwerkplaats

11.15 uur         Ewout Korpershoek, De pijpenmakers van Schoonhoven

12.00 uur         Afronding

De bijeenkomst wordt gehouden in de Steenlandzaal op de begane grond van de Chocoladefabriek (Klein Amerika 20, Gouda). Indien u belangstelling heeft, meldt u zich dan aan door een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

chat loading...