Let op: Deze cursus zit vol. U kunt zich nog wel inschrijven voor de wachtlijst


Dit najaar organiseert het Streekarchief Midden-Holland een workshopreeks over zoeken en schrijven over je Caribische en Surinaamse roots. Deze reeks maakt deel uit van het herdenkingsjaar slavernijverleden en is specifiek bedoeld voor personen met Caribische en Surinaamse roots die onderzoek willen doen naar het slavernijverleden van de familie.

Veel Nederlanders met Caribische en Surinaamse roots hebben voorouders die het slachtoffer zijn geworden van slavernij. Dit verleden laat diepe sporen na, ook in de familiegeschiedenis. Het onderzoeken van de familiegeschiedenis kan hierdoor een hoop emoties oproepen.

De mogelijkheden tot onderzoek zijn de laatste jaren toegenomen door het digitaliseren van allerlei overheidsbronnen. Denk hierbij aan slavenregisters, vrijverklaringen, volkstellingen en de burgerlijke stand. Soms zijn de schriftelijke bronnen niet toereikend; familieverhalen en mondelinge overleveringen zijn daarom evenzo belangrijk om mee te nemen.

Als je onderzoek doet, is het goed om meteen te beginnen met schrijven. Ook al ben je nog niet klaar met je onderzoek of kon je niet alle antwoorden op je vragen vinden. Schrijven is zowel een ordenend als een creatief en reflectief proces.

Deze reeks bestaat uit drie workshops. In de eerste workshop zoek je onder begeleiding van Martine Zoeteman van het CBG-Centrum voor familiegeschiedenis in online bronnen die voor jou van belang kunnen zijn. De daaropvolgende twee schrijfworkshops staan onder leiding van Roline Redmond, auteur van het bekroonde boek De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied.


Zoeken en schrijven over je Caribische en Surinaamse roots
Workshopreeks bij Streekarchief Midden-Holland
Zaterdag 30 september, 7 en 14 oktober van 14:00 tot 16:00 uur in de Chocoladefabriek
Aanmelden: De cursus zit vol, u kunt zich nog wel aanmelden voor de wachtlijst. Mail hiervoor naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw naam, adres en in het kort iets over de familie(s) die u wilt onderzoeken

NB deze reeks maakt deel uit van het herdenkingsjaar slavernijverleden en is specifiek bedoeld voor personen met Caribische en Surinaamse roots die onderzoek willen doen naar het slavernijverleden van de familie.

slavenregister De doorsons
chat loading...