Programma Open Joodse Huizen │ Huizen van Verzet Schoonhoven
Zaterdag 3 mei 2025
Voorhaven 16
11.30 uur en 14.30 uur
Riet Koster vertelt over de familie van Klaveren die een slagerij had in de Lopikerstraat. Vader en moeder van Klaveren overleefden de oorlog door onder te duiken op verschillende adressen. Zo verbleven zij twee jaar in dit huis aan de Voorhaven. Hun zoon Benjamin was ondergedoken in Rotterdam, maar overleefde de oorlog niet.
Oude Haven 7
10.00 uur, 11.30 uur en 14.30 uur
Hans Fokker vertelt over de families van Leeven en van der Rhoer. Zij staan afgebeeld op een groepsfoto die een paar jaar geleden opdook in Schoonhoven. Zes mensen op de foto worden vermoord in de kampen. De anderen overleven, waarvan twee personen op wonderbaarlijke wijze. Het verhaal wordt verteld op de plek waar de familie van Leeven heeft gewoond.
Havenstraat 16
11.30 uur en 13.30 uur
Otto Ooms vertelt het verhaal van de verzetsman Karel Tempelman op de plek van zijn geboortehuis. In 1944 werd hij opgepakt en als represaillemaatregel voor het doden van een “foute politieagent” in Haarlem gefusilleerd.
Klooster 5 (Arto Theater)
10.00 uur en 15.00 uur
Cristel Stolk van het Streekarchief Midden-Holland, geassisteerd door de muzikanten Ruud Bergamin en René Kuzee, vertelt het verhaal van Clara de Vries. Zij was een in Schoonhoven geboren beroemde jazztrompettist waarover Louis Armstrong zei: ”Oh boy, she could play that horn”. Zij werd samen met haar ouders getransporteerd naar Auschwitz en bij aankomst vermoord.
Lopikerstraat 57
10.30 uur en 14.30 uur
Trudy Kramer vertelt het verhaal van de familie Keiser die in de Lopikerstraat woonde en hier een manufacturenwinkel uitbaatte. Een gevelsteen aan de bovenzijde van het pand vermeld dat Mozes Keiser de eerste steen heeft gelegd. Slechts een enkel lid van de grote familie Keiser overleefde de oorlog.
Kruispoortstraat 3 (Remonstrantse kerk)
11.00 uur en 14.00 uur
Ds. Chris Koole vertelt het verhaal van de in Schoonhoven geboren Remonstrantse dominee Willem Nicolaas van Nooten. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het verzet. Joodse onderduikers en bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen vonden dankzij hem en zijn vrouw een veilige plek.
Spoorstraat 3a (Bibliotheek Schoonhoven)
11.00 uur en 14.00 uur
Joke Cornet vertelt over de spectaculaire bevrijding van Maarten Schakel uit een politiecel in Schoonhoven. Maarten Schakel is na de oorlog bekend geworden als burgemeester van Noordeloos en als lid van de Tweede Kamer voor de ARP. De bevrijding is zonder bloedvergieten gelukt door de Schoonhovense politieman Jan van der Molen.
Haven 15
10.30 uur en 14.30 uur
Herman Groothuis vertelt in zijn woning over de leraar Heiman van Beem van de Joodse School in Schoonhoven, die in dit huis gelegen naast de synagoge gewoond en gewerkt heeft. Heiman maakte de Tweede Wereldoorlog zelf niet mee, maar een aantal van zijn kinderen en kleinkinderen wel. Hun verhaal wordt verteld.
Albrecht Beilinggracht 24
11.00 uur en 14.00 uur
De huidige bewoner van het huis, Will Vialle, vertelt over de familie Schenk die meer dan honderd jaar een prominente rol binnen de Joodse gemeenschap van Schoonhoven vervulde. Hijman Schenk woonde met zijn moeder en tantes in het huis op Albrecht Beijlinggracht 24, tot zij de oproep kregen zich in Vught te melden. Zij werden gedeporteerd via Vught en Westerbork naar Sobibor, waar ze bij aankomst werden vermoord.
Haven 13 (Edelambachtshuys)
vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur
Micha Magnee (vanaf 11.00 uur) en Esther Helsinger (vanaf 14.00 uur) vertellen over de voormalige synagoge van Schoonhoven die hier vroeger was. Het gebouw is respectvol door de huidige eigenaar Rikkoert juweliers gerestaureerd. In de collectie oud Schoonhovens zilver zijn onder andere Joodse rituele voorwerpen te zijn.
De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk. Er kan niet van te voren worden gereserveerd. In verband met de kleinschaligheid in met name de huiskamers geldt: vol = vol. De locaties aan de Spoorstraat, de Kruispoortstraat en het Klooster zijn grote locaties. Alle bijeenkomsten zijn twee keer geprogrammeerd. In het Edelambachtshuys kunt u doorlopend terecht tussen 11.00 en 16.00 uur.