Onze educatieve projecten voor het basisonderwijs. Heeft u een wens of wilt u de mogelijkheden bespreken, bijvoorbeeld van een les over een specifiek onderwerp? Neem dan contact op.

Kunst van het Kopiëren
Maak kennis met de geschiedenis van schrift en schrijven én met de bewoners van de Chocoladefabriek. Waarom zijn hele oude boeken zo bijzonder, en waarom schrijft de bibliotheek boeken af? Hoe lang doe je over het maken van een boek en hoe makkelijk of moeilijk was het om nog een exemplaar te maken? In de Chocoladefabriek in Gouda kun je aan de slag met de ‘kunst van het kopiëren’ en ervaar je wat er in verschillende tijdvakken bij kwam kijken om een mooie tekst te maken. Via de drukpersen van de drukkerswerkplaats en de ganzenveren en typemachines bij het streekarchief eindig je op de ipads van de bibliotheek. Aan het eind van de les ga je met een klein zelfgemaakt boekje naar huis.

Doelgroep: bovenbouw basisonderwijs
Uitvoeringsmoment:
Duur: ca 1,5 uur op school, 2 uur in de Chocoladefabriek. 
Kosten: wordt nog bekend gemaakt
Aanmelden: via Brede School Gouda

Goudazoekers
In het vernieuwde format van Goudazoekers gaan kinderen in de historische binnenstad in één ochtend of middag (inter)actief op zoek naar de geschiedenis van Gouda.  Met behulp van een kaart en tijdlijn vinden ze plekken waar ze historische personages moeten bevragen over de geschiedenis. Kaart en tijdlijn worden door elke ontmoeting en bijbehorende opdracht uitgebreid. De vier hoofdthema’s zijn: bestuur en ruimtelijke ontwikkeling, ambacht en handel, religieuze gebouwen en zieken en zorgen. De zoektocht leidt naar het ontstaan van de stad, die in 2022 750 jaar bestaat.
Goudazoekers is een samenwerkingsproject van Streekarchief Midden-Holland, Bibliotheek Gouda, Museum Gouda en de Brede School Gouda.

Doelgroep: bovenbouw basisonderwijs
Uitvoeringsmoment: voorjaar 2021
Duur: een ochtend of middag
Kosten: wordt nog bekend gemaakt
Aanmelden: via de Brede School Gouda

Haastrechtspeurders
Om het andere jaar organiseren Streekarchief Midden-Holland, Historische Vereniging Haastrecht, Poldermuseum Gemaal de Hooge Boezem en Museum Bisdom van Vliet het project Haastrechtspeurders: hét project over de geschiedenis van Haastrecht voor de basisscholen in Haastrecht. In drie lessen leer je de belangrijkste gebouwen en gebeurtenissen in Haastrecht kennen. Aan het einde krijg je een diploma door niemand minder dan Paulina Bisdom van Vliet!

Doelgroep: bovenbouw basisschool
Duur: 3 x 2 uur
Kosten: € 25

Bezoek op maat
Wilt u met uw klas op bezoek bij het archief in de Chocoladefabriek? U kunt kennismaken met het verschijnsel ‘archief’, ‘geschiedenis’ en ‘historische bronnen’ aan de hand van diverse thema’s, zoals middeleeuwse boeken, fabeldieren, geheimschrift, of je eigen stamboom.  Heeft u een ander thema? Elke les bestaat uit een introductie, het bekijken van echte archiefstukken en een creatieve verwerkingsopdracht.

Doelgroep: basisschoolklassen vanaf groep 5
Uitvoeringsmoment: hele jaar
Duur: 1,5 uur
Kosten: € 45,-
Aanmelden: educatie

chat loading...