Bijeenkomsten, lezingen, activiteiten


Za 27 jan | 14.30 uur
Presentatie bundel Koloniaal en slavernijverleden Gouda
Presentatie | Chocoladefabriek | gratis
Als onderdeel van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023 - 1 juli 2024), is een verkenning naar het koloniaal en slavernijverleden van Gouda uitgevoerd door het Streekarchief Midden-Holland in opdracht van gemeente Gouda. De resultaten van deze verkenning zijn gebundeld in een publicatie die deze middag wordt gepresenteerd op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek. De toegang is gratis na Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Di 6 feb | 19.00 uur – 20.30 uur
AZS Meubelen
Lezing | HOP Schoonhoven | gratis
AZS Meubelen was een begrip in Schoonhoven én Nederland. Aart Zwijnenburg vertelt over de onderneming, die in 1952 vanuit Lekkerkerk neerstreek in Schoonhoven. Het bedrijf breidde zich gestaag uit tot één van de grootste meubelfabrieken van het land. Naast de solide (Jumbo) tafels, werden ook stoelen naar ontwerp van befaamde meubelmakers als Gerard Geytenbeek en Jack Crebolder gemaakt. In 1987 werd de fabriek verkocht en niet lang daarna gesloten. Het oude AZS- terrein wordt momenteel herontwikkeld tot een kleinschalige woonwijk met een zorglocatie van Gemiva. Toegang gratis, aanmelden via de Bibliotheek Krimpenerwaard.


Za 2 maart
Chocoladefabriek 10 jaar
Feest | Chocoladefabriek | gratis
Het is alweer tien jaar geleden dat de Bibliotheek Gouda, het Streekarchief Midden-Holland, de Drukkerswerkplaats en Kruim eten en drinken het gebouw aan Klein Amerika 20 betrokken. Intussen behoren ook Musicalschool Mirakel, de Techniekwerkplaats en VRSpace tot de vaste bewoners. De tijd vliegt! Daarom gaat zaterdag 2 maart niet ongemerkt voorbij: hou de website en nieuwsbrief in de gaten voor het programma.

Do 7 mrt | 19.30 - 21.00 uur
Boerderijen en erven
Lezing | HOP Bergambacht | gratis
Voorzitter Arie Bassa van de Stichting Boerderij & Erf vertelt deze avond over de geschiedenis en het behoud van boerderijen. Uiteraard passeren een aantal boerderijen uit deze streek de revue. De stichting zet zich in voor het behoud van boerderijen door middel van advies en het zoeken naar herbestemming en is actief in de regio’s Krimpenerwaard, Vijfheerenlanden en Alblasserwaard.


Di 19 mrt | 19.00 - 20.30 uur
Familieverhalen: de kunst van het herinneren
Lezing | HOP Schoonhoven| gratis
Documentairemaker Dick van den Berg geeft een lezing over de kunst van het herinneren en het vertellen van (familie)verhalen. Naast zijn diverse werkzaamheden als filmer legt hij al 16 jaar onder de vlag ‘FamilieDocumentaire’ persoonlijke levensverhalen vast op beeld. Vaak denken mensen dat ze niets bijzonders te vertellen hebben, maar juist ook de alledaagse belevenissen zijn het waard om vast te leggen. Tijdens de lezing vertelt Dick over het belang van het delen van herinneringen. Ook laat hij zien op welke manieren herinneringen kunnen worden vastgelegd. Graag van te voren aanmelden bij de Bibliotheek Krimpenerwaard.

9 apr | 20.00 uur
Op ontdekking door de Krimpenerwaard  
Lezing | Krimpen aan de Lek | gratis
Direct na het huishoudelijke gedeelte van de Historische Vereniging Crempene geeft Peter Sluisman zijn lezing ‘Op ontdekking door de Krimpenerwaard’. Sluisman is antiekkenner en fotografeerde al fietsend door de Krimpenerwaard allerlei interessante historische elementen en details. Hier deed hij nader onderzoek naar. Denk aan een raadselachtige gevelsteen in Lekkerkerk en de oudste klok uit 1388, verstopt achter een bejaardenhuis. En waar zou hij de fraaie tegeltableaus die ooit een winkel van De Gruyter in Gouda sierden, hebben aangetroffen?


Di 10 apr |
21.00 uur
Foto-avond
Bijeenkomst | HOP Bergambacht | gratis
N
a de ledenvergadering van de Histoische Vereniging Bergambacht, die start om 20.00 uur, neemt bestuurslid Roel Botter rond 21.00 uur de microfoon en computer ter hand voor een foto-avond. De Historische Vereniging heeft de afgelopen tijd een behoorlijk aantal nieuwe foto-aanwinsten aan haar collectie kunnen toevoegen. De foto’s vertellen verhalen over het Bergambacht van vroeger en staan garant voor een feest van herkenning.


Do 11 apr | 10.00 - 12.00 uur
Vaste bezoekersbijeenkomst
Bijeenkomst | Chocoladefabriek | gratis
Welke historische onderzoeken zijn de afgelopen tijd gedaan en welke ontwikkelingen zijn er in het Streekarchief? Het thema van de vaste bezoekersbijeenkomst is religie. Alle studiezaalbezoekers en historisch geïnteresseerden zijn welkom. De bijeenkomst begint om 10:00 uur in de Steenlandzaal. Van te voren is er koffie in de jeugdwerkplaats. Aanmelden via het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

za 4 mei | 10.00 - 16.30 uur
Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet Schoonhoven
Besloten herdenkingen op locatie | Schoonhoven | gratis
Diverse bewoners en beheerders in Schoonhoven stellen hun huis of locatie open voor kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten, waarin verhalen worden verteld en herinneringen worden opgehaald aan de bekende en onbekende voormalige Joodse bewoners en hun lotgevallen. Ook is er aandacht voor burgers die in verzet kwamen tegen de onderdrukkers. Zie voor meer informatie en het precieze tijdschema de landelijke website.

Za 11 mei | 11.00 uur
Filmochtend
Vertoning | HOP Krimpen aan de Lek | gratis

Wegens groot succes organiseert het HOP wederom een filmochtend met beelden die zijn geschoten door Daan Dijkshoorn rond 1985. Deze keer staan onder meer de weekmarkt, de kermis en de avondvierdaagse op het programma.




Di 28 mei | 19.30 - 21.00 uur
Jan Blanken en de Hollandse IJssel
Lezing | HOP Bergambacht | gratis
Amateurhistoricus Siety Meijer geeft een lezing over het leven en werk van waterstaatkundige Jan Blanken (1755- 1838). Deze geboren Bergambachtenaar was verantwoordelijk voor de aanleg van vele waterwerken en kanalen, zoals het droogdok in Hellevoetluis en het Noord-Hollands Kanaal tussen Amsterdam en Den Helder. Blanken leerde de eerste beginselen van het vak van zijn vader, die timmerman en molenontwerper was. Daarna ging hij in de leer bij zijn oom in Gouda. Wat volgde was een lange carrière die ruim 50 jaren en 5 verschillende staatsvormen omvat: van de Bataafse republiek tot en met Koning Willem I.

Do 6 juni | 14.00 - 15.30 uur (nieuwe datum!)
Han van der Kop en zijn tijd
Lezing | Chocoladefabriek Gouda | gratis
De getalenteerde kunstenaar Han van der Kop wordt in 1903 geboren in Schoonhoven en wint in 1931 de prestigieuze Prix de Rome prijs. Op 34-jarige leeftijd maakt hij echter een eind aan zijn leven, waardoor hij niet bij een groot publiek bekend is. Kunsthistorica en conservator Janita Baron schetst het leven van Van der Kop tegen de achtergrond van zijn tijd, de jaren ’20 en ‘30 van de vorige eeuw. Een kennismaking met mannelijke en vrouwelijke kunstenaars die de toon zetten en de (on)mogelijkheden op hun pad.


Cafés en filmochtenden

STAMBOOMCAFÉ  
Vaste prik op elke eerste vrijdag van de maand. Praat bij over uw onderzoek, wissel tips en trucs uit of laat u informeren over het programma Aldfaer. Of wilt u beginnen aan stamboomonderzoek en weet u niet hoe? Een medewerker en een vrijwilliger van het streekarchief zijn aanwezig als vraagbaak.
Data: vrij 5 jan, 2 feb, 1 mrt, 5 apr, 3 mei, 7 jun
Locatie: zaal Melk/Wit
Tijd: 10.00 – 12.00 uur


TRANSCRIPTIECAFÉ
Liefhebbers van oud schrift zetten tweewekelijks hun tanden in teksten uit de collecties van het streekarchief. De transcripties en hertalingen worden gebruikt voor educatieve doeleinden en exposities. Ook kunt u er terecht met (kleine) leesvragen.
Data: 16 en 30 jan, 13 en 27 feb, 12 en 26 mrt, 9 en 23 apr, 7 en 21 mei, 4 en 18 jun
Locatie: Zaal Puur Tijd: 10:00 - 12:00 uur. Aanmelden kan hier.


GOUDA TIJDMACHINECAFÉ
Het project ‘Gouda Tijdmachine’ richt zich op de ruimtelijke ontwikkeling van Gouda. Het doel is om de bebouwings- en bewoningsgeschiedenis van alle percelen in de Goudse binnenstad in kaart te brengen. Medewerkers van het project digitaliseren en transcriberen bronnen uit het streekarchief die betrekking hebben op de bebouwing, op de eigenaren van huizen en op de bewoners. Alle informatie wordt gekoppeld aan de kadasterkaart van 1832, waardoor van elk perceel de geschiedenis te bekijken is. Tijdens de Tijdmachinecafés zijn er presentaties over de inhoud en voortgang het project.
Data: vrij 16 jan, 26 apr en 21 jun
Locatie: Steenlandzaal, tenzij anders vermeld
Tijd: 15.00 – 17.00 uur


HISTORISCH CAFÉ  BERGAMBACHT
Schuif aan bij de Historische Vereniging Bergambacht voor al uw vragen over de geschiedenis van Bergambacht of voor het delen van leuke verhalen en anekdotes met andere bezoekers.
Data: vrij 26 jan, 22 mrt en 24 mei
Locatie: Bibliotheek Bergambacht
Tijd: 14.00 - 16.00 uur


HISTORISCH CAFÉ  KRIMPEN AAN DE LEK
Iedere eerste vrijdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur zit de Historische Vereniging Crempene aan de leestafel in het Historisch OntmoetingsPunt in Krimpen aan de Lek voor het Historisch Café. Stel al uw historische vragen over het dorp of praat mee over het thema van de maand.
Data: vrij 5 jan, 2 feb, 1 mrt, 5 apr, 3 mei, 7 jun
Locatie: Bibliotheek Krimpen aan de Lek
Tijd: 14:00 - 16:00 uur


HISTORISCHE FILMOCHTEND
Elke tweede donderdag van de maand draait in het Historisch OntmoetingsPunt in de bibliotheek Schoonhoven op groot scherm een film over de geschiedenis van Schoonhoven of de omgeving. De toegang is gratis.
De films starten om  10:30 uur, aanmelden is niet nodig.



Exposities

Chocoladefabriek

Persfoto’s uit de collecties van het streekarchief
t/m januari:
Collectiespecialist Taffy van Doorn dook in het beeldarchief van het streekarchief voor een aansprekende selectie van persfoto’s uit onze regio.

Pokkenepidemieën
februari/maart:
VWO-scholiere Sabine Wiesmeijer deed de afgelopen maanden voor de Honours Academy van de Universiteit Leiden medisch-historisch onderzoek naar pokkenepidemieën en koepokinentingen in Gouda. Met deze expositie presenteert ze haar resultaten, die vanuit het streekarchief zijn uitgebreid met regionale voorbeelden.

Han van der Kop
april/mei:
De getalenteerde kunstenaar Han van der Kop werd in 1903 geboren in Schoonhoven en won in 1931 de prestigieuze Prix de Rome prijs. Op 34-jarige leeftijd maakte hij echter een eind aan zijn leven, waardoor zijn werk niet bij een groot publiek bekend is. Zijn artistieke nalatenschap werd geschonken aan de gemeente Schoonhoven. De schilderijen zijn sinds 2023 in beheer bij de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven. Het streekarchief bewaart een groot aantal prenten en tekeningen in het Gouwedepot en maakte in samenwerking met kenner Hans Fokker een selectie.

Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda
juni t/m augustus:
In januari worden de eerste onderzoeksresultaten van het koloniaal en slavernijverleden van Gouda gepresenteerd in een bundel. Masterstudente publieksgeschiedenis Enora Stam doet de maanden erna onderzoek naar een verdere uitwerking van dit onderwerp voor het publiek, waarvan deze expositie er één van de resultaten zal zijn.

HOP Schoonhoven

AZS Meubelfabriek

februari - april
Bekijk foto’s, brochures, beeldmerken en meer van de voormalige AZS Meubelfabriek, aanhakend bij de lezing van Aart Zwijnenburg op 6 februari. Ook de toekomstplannen van AZS terrein met de bewoning van de Gemiva zijn te bewonderen.


Fotoportretten
mei-augustus
Een selectie uit de vele individuele- en groepsfotoportretten uit de collecties van het streekarchief met bekende en onbekende Schoonhovenaren.



HOP Bergambacht

Boerderijen
februari-april
Tentoonstelling over boerderijen in de streek bij de lezing van de heer Bassa in maart.

Jan Blanken
mei-juni
De beroemde waterbouwkundige Jan Blanken werd in 1755 geboren in Bergambacht. In de vitrines ziet u publicaties kaarten en biografische gegevens. Zie ook de lezing van Siety Meijer in mei.


HOP Krimpen aan de Lek

Winter in Krimpen aan de Lek
januari - maart
Oude en nieuwe winterfoto’s van diverse locaties in Krimpen aan de Lek passeren de revue. Ook is er aandacht voor ijsclub Thialf.

Krimpen aan de Lek op een tekening
april - juni
In deze expositie zijn tekeningen, schilderijen en prenten met Krimpen aan de Lek als onderwerp te bewonderen.



HOP Ouderkerk aan den IJssel

Een keuze uit de fotocollectie van het streekarchief
november – maart
Een keuze uit de ruim 2000 foto’s die het streekarchief van Ouderkerk aan den IJssel beheert, van 1890 tot heden.

Vondsten nader bekeken
april – juni
Archeologie blijft een populair onderwerp. Deze keer zoomen we in op archeologische voorwerpen die in de Krimpenerwaard zijn gevonden.


Steenplaatsen in beeld
vanaf juli
Steenplaatsen zijn onlosmakelijk verbonden met de dorpen langs de IJssel. Ouderkerk aan den IJssel telde zes steenplaatsen. Het werkseizoen was van april tot september. Hele families waren dan werkzaam. Het drogen en keren was vooral het werk van kinderen, die van 's morgens 6 uur tot 's avonds 8 uur werkten. In het winterseizoen lag de steenplaats verlaten.

 

chat loading...