Programma najaar 2022


Lezingen, cursussen en colleges

Do 15 september | 10.15 - 12.00 uur

Vaste bezoekersbijeenkomst
Bijeenkomst | Chocoladefabriek | gratis
Welke historische onderzoeken zijn de afgelopen tijd gedaan en welke ontwikkelingen zijn er in het streekarchief? Het thema van de vaste bezoekersbijeenkomst is ‘Midden-Holland tijdens het Rampjaar 1672’. Leen Ouweneel en Wout Troost komen vertellen over hun onderzoeken en publicaties. Leen Ouweneel schreef het boek ‘Regenten en de Waterlinie in het Rampjaar’. Wout Troost publiceerde over Hiëronymus van Beverningk tijdens het Rampjaar1672. Alle studiezaalbezoekers en historisch geïnteresseerden zijn welkom. De inloop met koffie start om 10:15 uur in de jeugdwerkplaats. De bijeenkomst begint om 10:30 uur in de Steenlandzaal. Aanmelden kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Dinsdag 20 september, 4 oktober en 18 oktober
Cursus stamboomonderzoek voor beginners
HOP Bergambacht | 14:00 – 16:00 uur | € 15,-
Bent u liefhebber van het programma “Verborgen Verleden” en wilt u zelf met uw familiegeschiedenis aan de gang? Doe dan de korte cursus stamboomonderzoek van het Streekarchief Midden-Holland in het HOP. In de cursus leert u over de historische bronnen die de basis vormen voor het achterhalen van namen, plaatsen en jaartallen. Daarnaast komen diverse websites aan bod waarop u onderzoek kunt doen. Ten slotte kijken we hoe u uw stamboom verder kunt ‘inkleuren’. Aanmelden kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Vrijdag 7 oktober
Jubileummiddag Stichting Vrienden van Archief en Librije
Chocoladefabriek | 13:00 - 16:00 uur | gratis
De Stichting Vrienden van Archief en Librije bestaat 40 jaar. De Stichting is in 1982 opgericht om de toenmalige archiefdienst (tegenwoordig Streekarchief Midden-Holland) bij te springen en om financiële middelen te verwerven, met als doel “Het in materiële en immateriële zin ondersteunen van de Gemeentelijke Archiefdienst Gouda”, aldus de oprichtingsakte van 1 oktober 1982. Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum organiseert de Stichting op vrijdag 7 oktober een feestelijke middag in de Chocoladefabriek met een boekpresentatie van jeugdgedichten van Erasmus en twee korte lezingen. Deze middag vindt plaats van 13:00 tot 16:00 uur in de Steenlandzaal en is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.

 
Maandag 10, 17 en 31 oktober
Cursus stamboomonderzoek voor beginners
Bibliotheek Capelle Centrum | 09:30 – 11:00 uur | gratis
Bent u liefhebber van het programma “Verborgen Verleden” en wilt u zelf met uw familiegeschiedenis aan de gang? Doe dan de korte cursus stamboomonderzoek van het Streekarchief Midden-Holland in de Bibliotheek aan den IJssel.  In de cursus leert u over de historische bronnen die de basis vormen voor het achterhalen van namen, plaatsen en jaartallen. Daarnaast komen diverse websites aan bod waarop u onderzoek kunt doen. Ten slotte kijken we hoe u uw stamboom verder kunt ‘inkleuren’. Aanmelden kan hier.


Donderdag 13 en 20 oktober en 3 november
Cursus stamboomonderzoek voor beginners
Bibliotheek Krimpen | 09:30 – 11:00 uur | gratis
Bent u liefhebber van het programma “Verborgen Verleden” en wilt u zelf met uw familiegeschiedenis aan de gang? Doe dan de korte cursus stamboomonderzoek van het Streekarchief Midden-Holland in de Bibliotheek aan den IJssel. In de cursus leert u over de historische bronnen die de basis vormen voor het achterhalen van namen, plaatsen en jaartallen. Daarnaast komen diverse websites aan bod waarop u onderzoek kunt doen. Ten slotte kijken we hoe u uw stamboom verder kunt ‘inkleuren’. Aanmelden kan hier.

Dinsdag 18 oktober | 19:00 uur - 20:30 uur
Glasfabriek De Lek
Lezing | HOP Schoonhoven | gratis
Tussen 1950 en 1953 was aan Buiten de Veerpoort 5 Glasfabriek de Lek gevestigd. De fabriek richtte zich op de productie van sierglas, gebruiksglas en laboratoriumglas. Onderzoeker Jan Marten ten Napel onderzocht de geschiedenis van de fabriek en schreef een boek hierover. Deze avond vertelt hij niet alleen over de producten, maar ook over de vennoten, het gebouw en het personeel. Daarnaast komt de relatie met de VVV en het Edelambachtshuys, de watersnoodramp van 1953 en de liquidatie van de fabriek aan bod. Bekijk ook de expositie in de HOP-vitrines. Aanmelden kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Dinsdag 18 oktober van 19:30 tot 21:00 uur (10 x om de week t/m 7 maart 2023)
Cursus Oud Schrift voor beginners
Cursus | Chocoladefabriek Gouda | € 205 euro, € 195 met SVAL-korting.
Duik je graag in de geschiedenis en wil je originele bronnen gebruiken in je onderzoek? Dan is Oud Schrift een vaardigheid die je nodig hebt. In deze cursus van tien lessen om de week doe je ervaring op met het leren lezen en transcriberen van teksten uit het verleden. Aan de hand van archiefstukken, voornamelijk uit de 17e en 18e eeuw, probeer je het schrift uit die tijd te ontcijferen en wen je aan het andere schriftbeeld en de afwijkende schrijf- en spellingconventies. Oefening baart kunst, dus je krijgt na elke bijeenkomst huiswerkopdrachten mee. De cursus staat onder leiding van paleograaf-codicoloog Jan Willem Klein. Aanmelden kanDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Do 3, 10, 17 en 24 november 19:30 - 21:30 uur
1572: geboorte van Nederland
Collegereeks | Chocoladefabriek | los college €15 / € 17,50,- | passe-partout €55 / € 60,-
In 2022 is het 450 jaar geleden dat in 1572 de eerste vrije Statenvergadering werd gehouden. De deelnemende Hollandse steden besloten zich te organiseren en te verzetten tegen het beleid van de Spaanse landheer en erkenden Willem van Oranje opnieuw als stadhouder. Verschillende gemeentes vieren dit jaar deze ‘Geboorte van Nederland’.
In deze collegereeks verdiepen we ons in verschillende historische aspecten van deze roerige tijden: de burgeroorlog, media en propaganda, zestiende-eeuwse taal en vrouwengeschiedenis. De docenten zijn prof. dr. Judith Pollmann van de Universiteit Leiden, historisch onderzoeker dr. Femke Deen en etymoloog en geschiedwetenschapper dr. Peter-Alexander Kerkhof.

Programma:
3 november, college 1: Gouda, godsdienstvrede en de Burgeroorlog van 1572 door Judith Pollmann
10 november, college 2: Media en propaganda tijdens de Tachtigjarige Oorlog
17 nov, college 3: Hoe anders was het Nederlands van 500 jaar geleden?
24 nov, college 4: De vrouwen van Willem van Oranje

De kaartverkoop start binnenkort via de website van de Bibliotheek Gouda.


Di 8 november | 19:00 - 20:30 uur
Schoonhovense schippers
Lezing | HOP Schoonhoven | gratis
Kees van Buren (1938) ging op 12-jarige leeftijd bij zijn vader, zandschipper uit Nieuwpoort in de leer. Op zijn 18e vaart hij al zelfstandig. De liefde voor het leven op het water laat hij in 2002 los als hij na 52 jaar stopt met varen. Daar valt heel wat over te vertellen. Leen Ouweneel, ook telg uit een schippersfamilie, geeft een kijkje in de scheepsbedrijvigheid in Schoonhoven tot de jaren zestig, als de vrachtauto het goederenvervoer overneemt. Op de bijbehorende expositie zijn ook foto’s en documenten van de verenigde beurtdiensten K.O.M. (Kortlever, Ooms , Meijer) te bekijken, welwillend ter beschikking gesteld door Wim Kortlever. Aanmelden kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Di 22 november | 19:30 - 21:00 uur
De Oude Hollandse Waterlinie
Lezing | HOP Bergambacht | gratis
In het Rampjaar van 1672 maakten de Hollanders gebruik van een waterlinie vanaf Amsterdam tot aan Heusden om de vijand tegen te houden. Leen Ouweneel deed de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek naar de waterlinie en schreef ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van het Rampjaar een boek hierover. Deze avond vertelt hij over zijn bevindingen en de rol die Schoonhoven en Nieuwpoort in de waterlinie speelden. Bekijk ook de bijbehorende expositie in het HOP. Aanmelden kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Wo 30 november | 20:00 uur
Het ontstaan van de Krimpenerwaard
Lezing | HOP Krimpen aan de Lek | gratis
Tijdens de najaarsbijeenkomst van de Historische Vereniging Crempene houdt Paul in ’t Veld van de Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK) een lezing over het ontstaan van de Krimpenerwaard. De lezing begint na het huishoudelijke gedeelte van de Historische Vereniging Crempene en is voor iedereen toegankelijk.


Cafés in de Chocoladefabriek

Transcriptiecafé
Liefhebbers van oud schrift zetten tweewekelijks hun tanden in teksten uit de collecties van het streekarchief. De transcripties en hertalingen worden gebruikt voor educatieve doeleinden en exposities. Ook kunt u er terecht met (kleine) leesvragen. Data: 13 en 27 september,  25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 december
Locatie: Zaal Puur
Tijd: 10:00 - 11:30 uur
Aanmelden kan hier.


Stamboomcafé

Vaste prik op elke eerste vrijdag van de maand. Praat bij over uw onderzoek, wissel tips en trucs uit of laat u informeren over het programma Aldfaer. Of wilt u beginnen aan stamboomonderzoek en weet u niet hoe? Een medewerker en een vrijwilliger van het streekarchief zijn aanwezig als vraagbaak.
Data: vrijdag 2 september, 7 oktober, 4 november en 2 december
Locatie: Zaal Melk/Wit
Tijd: 10:00 - 12:00 uur.
Aanmelden kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Tijdmachinecafé
Het project ‘Gouda Tijdmachine’ richt zich op de ruimtelijke ontwikkeling van Gouda. Het doel is om de bebouwing- en bewoningsgeschiedenis van alle percelen in de Goudse binnenstad in kaart te brengen. Alle informatie wordt gekoppeld aan de kadasterkaart van 1832, waardoor straks van elk perceel de geschiedenis te bekijken is. Tijdens het Tijdmachinecafé zijn er presentaties over de inhoud en voortgang van het project. Meer informatie : https://www.goudatijdmachine.nl/.
Data: vrijdag 21 oktober en vrijdag 16 december
Locatie: Zaal Melk/Wit
Tijd: 15:00 - 17:00 uur
Aanmelden kan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..Cafés en filmochtenden regio

Historisch café Bergambacht
Om de maand op zaterdag kunt u in de bibliotheek aanschuiven bij de Historische Vereniging Bergambacht voor al uw vragen over de geschiedenis van Bergambacht of leuke verhalen en anekdotes delen met andere bezoekers. Op 12 november is er bovendien een speciale ‘tussen Kunst & Kitsch versie’ waarbij u antieke voorwerpen en andere historische bescheiden kunt laten beoordelen door verzamelaar Peter Sluisman.
Data: zaterdag 17 september en zaterdag 12 november.
Locatie: Bibliotheek Bergambacht
Tijd: 10:00 - 12:00 uur


Historisch café Krimpen aan de Lek
Iedere eerste vrijdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur zit de Historische Vereniging Crempene aan de leestafel in het Historisch OntmoetingsPunt in Krimpen aan de Lek voor het Historisch Café. Stel al uw historische vragen over het dorp of praat mee over het thema van de maand.
Data: vrijdag 2 september, 7 oktober, 4 november en 2 december
Locatie: Bibliotheek Krimpen aan de Lek.
Tijd: 14:00 - 16:00 uur.


Historische filmochtend Schoonhoven
Elke tweede donderdag van de maand draait in het Historisch OntmoetingsPunt in de bibliotheek Schoonhoven op groot scherm een film over de geschiedenis van Schoonhoven of de omgeving. De toegang is gratis.
Data: donderdag 13 oktober, 10 november en 8 december.
Locatie: Bibliotheek Schoonhoven
Tijd: 10:30 uur


Tentoonstellingen


Chocoladefabriek

Gouda 600, 700 en 750 jaar
t/m 17 september
Gouda viert in 2022 het 750-jarig bestaan van de stad. In 1872 en 1972 waren er ook vieringen. In 1872 was een oudheidkundige tentoonstelling de voornaamste bezienswaardigheid. Voor veel mensen die de viering van 1972 meemaakten, was de historische optocht het hoogtepunt.


ABC-boekjes uit de Collectie Van Goor
20 september - 31 oktober
In 1839 begon Gerrit Benjamin van Goor een boekwinkel en drukkerij aan de Kleiweg. De uitgeverij specialiseerde zich in educatieve uitgaven, zoals woordenboeken, en in kinderliteratuur. Het bedrijf verhuisde in 1930 naar Den Haag. Het Streekarchief bewaart het bedrijfsarchief en de fondsbibliotheek van de Goudse jaren van de uitgeverij en kreeg afgelopen april nog een belangrijke schenking. In deze ten-toonstelling staan de zogenoemde ABC-boekjes centraal, waarmee kinderen het alfabet konden leren.


1572: Geboorte van Nederland
november - december
In 2022 is het 450 jaar geleden dat in 1572 de eerste vrije Statenvergadering werd gehouden. De deelnemende Hollandse steden besloten zich te organiseren en te verzetten tegen het beleid van de Spaanse landsheer en erkenden Willem van Oranje opnieuw als stadhouder. Verschillende gemeentes vieren dit jaar deze ‘Geboorte van Nederland’. De reizende tentoonstelling strijkt deze maanden bij ons neer.


HOP Bergambacht


stambomen en familiegeschiedenis
september - oktober
Expositie bij de cursus Stamboomonderzoek voor beginners met voorwerpen en familiefoto’s.


Oude Hollandse waterlinie

november - december 
Extra beeld, tekst en uitleg bij de lezing van Leen Ouweneel over de Oude Hollandse waterlinie op 22 november.HOP Krimpen aan de Lek

Verdwenen winkels langs de dijk
t/m september
Vroeger waren de meeste winkels gevestigd aan de dijk. Winkeliers zoals de bakker, de melkboer en de olieboer kwamen langs de deur om hun producten te leveren. Van 1961 tot 1980 waren de winkeliers verenigd als ‘Zalmzegelwinkeliers’. In een speciale krant stonden alle aanbiedingen vermeld en klanten konden bij hun aankopen zalmzegels sparen. In de vitrines kunt u hier alles over zien.


Muziek- en zangverenigingen
oktober t/m december
De zangkoren en de muziekvereniging van Krimpen aan de Lek staan centraal. Sommige bestaan al lang, zoals muziekvereniging Crescendo (al vanaf 1900) en zangvereniging Soli Deo Gloria (SDG). Veel zangkoren zijn echter in de loop van de jaren opgeheven, zoals het mannenkoor Internos, het Gemengd Koor en het bejaarden koor Zang en Vriendschap. Bij de foto’s kunt u herinneringen ophalen van vroeger tijden.HOP Ouderkerk aan den IJssel


De stormvloedramp van 1953

september 2022 - september 2023
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 werd Nederland getroffen door een van de grootste stormvloedrampen uit haar geschiedenis. Ook langs de Hollandsche IJssel waren de dijken niet opgewassen tegen het watergeweld. Zondagochtend rond 6.30 uur brak bij Ouderkerk a/d IJssel de dijk door en stroomde het water de polder in. De expositie toont beelden en verhalen van deze historische gebeurtenis.HOP Schoonhoven

Glasfabriek de Lek
oktober
Expositie bij de lezing van Jan Marten ten Napel over de glasfabriek die van 1950 - 1953 was gevestigd aan Buiten de Veerpoort.


Schoohovense schippers

November - december
Een duik in het maritieme verleden van Schoonhoven, behorend bij de lazing van Kees van Buren en Leen Ouweneel op 8 November.

chat loading...