De Stichting Vrienden van Archief en Librije is in 1982 opgericht om de band van het toenmalige gemeente-archief van Gouda met het publiek te verstevigen. De belangrijkste doelstelling van de stichting is om het archief en de librije in materiële en immateriële zin behulpzaam te zijn. Van 1986 tot 2017 gaf de stichting - aanvankelijk in co-productie met het archief - het tijdschrift De Schatkamer uit. (Zie voor meer stichtingshistorie: Adri den Boer, 25 jaar stichting Vrienden van Archief en Librije (1982-2007), in: De Schatkamer 2007-2). Vanaf 2018 wordt in plaats van het tijdschrift ‘De Schatkamer’ een keer per jaar het jaarboekje ‘De Schatkamer. Regionaal Jaarboekje Midden-Holland’ uitgegeven.

Om het onderzoek naar de geschiedenis van de regio Midden-Holland te stimuleren stelde de stichting de Walvisprijs in. Deze prijs bestaat uit een oorkonde en € 300,- en wordt elke drie jaar uitgeloofd voor een oorspronkelijke (niet eerder gepubliceerde) historische studie of verhandeling over het werkgebied (2500-5000 woorden, exclusief noten en literatuurverwijzingen; woorden in eventuele bijlagen tellen wel mee). Graag ontvangen wij de artikelen digitaal. In uw werkstuk dient u geen naam te zetten, de inzendingen moeten anoniem zijn. Uw naam, adres, e-mail adres en telefoonnummer(s) kunt u in de mail, waarmee u uw werkstuk opstuurt, vermelden. Inzendingen moeten vóór 31 juli 2025 gezonden worden naar de secretaris van de Stichting Archief en Librije (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Er dienen tenminste 3 artikelen voor de Walvisprijs ingezonden te zijn, wil de jury een goede keus kunnen maken.De prijs is genoemd naar de eerste geschiedschrijver van Gouda, pastoor Ignatius Walvis (1653-1714). Klik hier voor de aanwijzingen voor de kopij.

Financiering van restauraties van niet-overheidsarchieven en Librijebezit alsmede aankopen van boeken ziet de stichting als hoofdtaak. Als vervolg op de projectmatige actie "Red een archiefstuk" kunnen personen, instellingen en bedrijven nog steeds specifieke stukken laten restaureren; informeer daarnaar! Samen met het streekarchief worden regelmatig cursussen gegeven. Verder worden er jaarlijks vakmatige excursies voor de donateurs georganiseerd. Uitgaven van de stichting zijn bij het streekarchief te koop.

Postadres: Klein Amerika 20, 2806 CA Gouda

E-mailadres secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bankrekening: NL38 RABO 0379 9075 34
KvK-nummer 41172859
RSIN 804823479

Donaties: minimaal € 17,50 per jaar. De Stichting Vrienden van Archief en Librije heeft sinds 1 januari 2013 (met ingang van 1 januari 2012) de status culturele ANBI. Voor donateurs van culturele ANBI's geldt een extra giftenaftrek.

Stichtingsbestuur: dhr. J.W. Klein (voorzitter), mw. D. van Wordragen (secretaris), dhr. A.G.M. Weijermars (penningmeester), dhr. D.C. Vuijk (bestuurslid), dhr. C. Revet (bestuurslid)

chat loading...