De Stichting Vrienden van Archief en Librije wil het onderzoek naar de geschiedenis van Gouda en omgeving stimuleren. Met dit doel heeft de Stichting de Ignatius Walvisprijs ingesteld voor een historische studie of artikel over Gouda of de regio. Zie voor de sinds 1991 uitgereikte prijzen hieronder. De prijs bestaat uit een oorkonde en €300. Inzenden kan tot 31 juli 2025.

Ignatius Walvis

Pastoor Ignatius Walvis (1653- 1714) is de eerste geschiedschrijver van Gouda. Hij heeft onder andere de Beschryving der Stadt Gouda geschreven, waarin hij een schat aan gegevens heeft nagelaten uit de historie van Gouda. Wiens naam zou beter in aanmerking kunnen komen voor een bekroning van een Goudse of regionale historische studie?

Geschiedenis van Gouda of de regio

Voor de Ignatius Walvisprijs komen in aanmerking oorspronkelijke, nog niet gepubliceerde artikelen over de geschiedenis van het werkgebied van het Streekarchief Midden-Holland: Gouda, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas. Deze gemeenten in de regio vormen het gebied dat het regionaalhistorische jaarboekje “De Schatkamer” (een uitgave van de Stichting) bestrijkt.

Iedereen kan meedoen

Iedereen die zich al dan niet in het kader van zijn werk, studie of liefhebberij bezighoudt met historisch onderzoek kan meedoen. Het winnende artikel zal in “De Schatkamer” gepubliceerd worden. De redactie van dit tijdschrift zal, na overleg met de betrokken auteurs, andere inzendingen bij gebleken geschiktheid eveneens publiceren.

Hoe doet u mee?

Uw inzending moet voldoen aan de “aanwijzingen voor kopij artikel Schatkamer”. De inzending mag een lengte hebben tussen de 2.500 en 5.000 woorden. Illustraties dienen slechts ter ondersteuning van het artikel. Graag ontvangen wij de artikelen digitaal. In uw werkstuk dient u geen naam te zetten, de inzendingen moeten anoniem zijn. Uw naam, adres, e-mail adres en telefoonnummer(s) kunt u in de mail waarmee u uw werkstuk opstuurt, vermelden. Inzendingen moeten vóór 31 juli 2025 gezonden worden naar de secretaris van de Stichting Archief en Librije (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Hoe wordt het winnende werkstuk gekozen?

De onafhankelijke jury (zonder bestuursleden) rapporteert aan het bestuur van de Stichting Vrienden van Archief en Librije aan wie de prijs toegekend wordt. Als er geen inzendingen zijn binnengekomen, of als de jury van mening is dat geen van de inzendingen in aanmerking komt voor de prijs, ziet het bestuur in 2025 af van uitreiking van de prijs. De jury en het bestuur zijn over de beoordeling geen verantwoording schuldig; correspondentie over de uitslag is niet mogelijk.

Vorige winnaars

Tot heden zijn door het bestuur op advies van een onafhankelijke jury de volgende prijzen toegekend:

  • Prijs, uitgereikt door burgemeester mevrouw Pauline Bouvy-Koene, lid van het bestuur van het streekarchief, op 4 november 2022.
  • A. Hoogendijk, De runderpestepidemie van 1865 in Krimpen aan den IJssel.

 

 

chat loading...