Onlangs kreeg het streekarchief een aanvulling op het archief van de N.V. Koninklijke Stearine Kaarsenfabriek Gouda-Apollo te Gouda. Hieronder bevond zich een bijzonder plaatjesalbum in de vorm van een Heiligen ABC.

Het Heiligen ABC was gericht op de Rooms-Katholieke doelgroep. Bij de pakjes devotiekaarten zaten steeds enkele plaatjes van katholieke heiligen verpakt, getekend door professoren Huib Luns en Han Jelinger. Verzamelaars konden de in totaal 51 heiligen sparen en op alfabetische volgorde inplakken in het bijbehorende boek, dat zij voor 50 cent of tegen inlevering van 25 ‘Gouda-bonnen’ konden aanschaffen. De rijmpjes in het boek waren van de hand van kapelaan Frans Schleider.

In het weekblad De Katholieke Illustratie wordt tussen 1934 en 1936 reclame gemaakt voor het Heiligen ABC. Het is onbekend of er nog boeken bewaard zijn gebleven in (particuliere) collecties. Plaatjes zijn wel bekend. Voor wie nog plaatjes op zolder heeft liggen: het exemplaar van het streekarchief mist nog  plaatje 44 met de afbeelding van de heilige Vincentius en plaatje 47 met de heilige Walburgis.

De katholieke illustratie 14 11 1934          De katholieke illustratie 23 04 1936

 

Bisschop Blasius Voorkant boek
chat loading...