Morgen is het zover. Dan komt Sinterklaas weer naar ons land. Ook de goedheiligman moet zich aan de coronamaatregelen aanpassen: om te voorkomen dat (groot)ouders met de (klein)kinderen toch een glimp van de Sint, zijn paard en de pieten gaan opvangen, vindt zijn intocht dit jaar plaats in het fantasiedorp Zwalk.

Sinterklaas is voor veel kinderen een spannende en leuke tijd om naar uit te kijken. Vanaf het moment van de intocht mogen zij immers de schoen zetten en krijgen zij cadeaus, zelfs meerdere keren van sommige ouders. Helaas is het vieren van Sinterklaas niet voor ieder kind een vanzelfsprekendheid. Dit jaar zal dit probleem vanwege de Coronacrisis ongetwijfeld worden versterkt, maar het is van alle tijden.

Zo geldt dit ook voor de minder bedeelde kinderen die in de eerste helft van de negentiende eeuw worden verzorgd in de kinderbewaarplaats (een voorloper van het kinderdagverblijf) op de Groenendaal, wanneer de moeder des huizes moet werken om een steentje bij te dragen aan het gezinsinkomen. Ik kom de bewaarplaats op het spoor door een aanwijzing in de bevolkingsregister 1880-1900 van Gouda. Weduwe Arisje van den Berg is dan de ‘Directrice der Crèche’. Veel is er niet bekend over de bewaarplaats, behalve dat deze al in 1877 werd opgericht door fabrikant Theodorus Pieter Viruly (oprichter Stoomzeepziederij de Hamer) en volgens de statuten van 1985 het doel heeft ‘het van ‘s morgens 7 uur tot ’s avonds 8 uur verschaffen van huisvesting met verpleging en voedsel aan kinderen tot 10 jaar’. In 1928 verandert de naam van de kinderbewaarplaats in “Vereniging tot steun aan hulpbehoevende kinderen’’.

Op 27 november 1919 plaatst ‘tante Else’ een oproep in de Goudsche Courant ten behoeve van die kinderen in de kinderbewaarplaats. Een week later schrijft de krant over het succes van de oproep van tante Else: 'Nauwelijks was Zaterdagmorgen ons bureau geopend, of de eerste bezending speelgoed arriveerde, het begin van een stroom gaven, die den geheelen dag aanhield.... Wat er zoo al was? Vraag liever, wat er niet was. Speelgoed te kust en te keur: Diverse bouw-en blokkendoozen, een winkeltje, theeserviesjes, allerlei karretjes en wagentjes en locomotieven, balspel, gezelschapsspellen , zelfs een poppensportkar was onder den voorraad’. Het is hartverwarmend om te lezen dat het een geslaagd Sinterklaasviering was voor de kinderen van de bewaarplaats. Hoe vier jij dit jaar Sinterklaas met de (klein)kinderen?

Tijdens het invoeren van de namen uit de bevolkingsregisters in ons Vele Handenproject uit 2020 kwamen we regelmatig opmerkelijke personen of onderwerpen tegen. In deze rubriek lichten we een aantal van deze verhalen uit.

Krantenartikel
chat loading...