Voor het televisieprogramma ‘Verborgen Verleden’ dook onze archiefmedewerker Maarten de Gids de Schoonhovense familiegeschiedenis in van Victor Mids: illusionist en presentator bekend van het televisieprogramma Mindf*ck. Via de stamreeks van Victor’s moeder konden Victor’s voorouders helemaal herleid worden tot de periode 1591-1650. Deze voorouders, Nauwincx genaamd, waren destijds van zeer groot belang voor de stad Schoonhoven. De familie vervaardigde en handelde namelijk in wandtapijten. Kunstige voorwerpen die destijds alleen de allerrijksten zich konden veroorloven. De familie Nauwincx was ook niet de eerste de beste familie van wandtapijtvervaardigers, zo verkochten zij hun waar bijvoorbeeld vaak aan de allerhoogste adel van Europa: denk hierbij aan de koningin van Engeland Henriëtte Maria (en haar hele hofhouding) of Frederik III, hertog van Sleeswijk-Holstein-Gottorp.

Wandtapijten maken was een tijdrovende en dure bezigheid. Een wandtapijt stond namelijk nooit op zichzelf: wandtapijten werden doorgaans in reeksen vervaardigd, deze reeksen vertelden vaak een verhaal. Een wandtapijt moest daarnaast grote en hoge muren kunnen bedekken, het vervaardigen van een tapijt met een omvang van 5 bij 3 meter was in het bedrijf van de familie Nauwincx dan ook geen uitzondering maar eerder regel. Daarnaast werd er dikwijls met gouden garen geweven. Al met al kon het vervaardigen van grote, met goud gegaarde reeksen soms wel een jaar duren. De manuren die in deze tapijten werden gestoken waren er vele. De mannen die er aan werkten idem dito: uit archiefstukken wordt duidelijk dat er zeker 20 man werkzaam waren in het bedrijf van de familie Nauwincx. Gelukkig voor de familie Nauwincx mochten zij het stuk grond waarop hun bedrijf gevestigd was voor slechts één Carolus Gulden per jaar huren. Een schijntje. Het moge duidelijk zijn dat het bestuur van de stad Schoonhoven zeer verheugd was met de aanwezigheid van deze familie.

Victor verliet het Streekarchief duidelijk onder de indruk en zette zijn zoektocht naar de familie Nauwincx voort in Oudenaarde, België. Hij kon zijn zoektocht vervolgen door het Goudse Poorterboek, waarin de eerste vermelding van een Nauwincx vermeld staat: ‘’Jaques Nauwinck van Ouwenaeren is poorter gemaect bij Ghijsbert Aelbertsz Burgermeester den 7den Augusti 1591.’’

Bekijk het bezoek van Victor Mids aan Streekarchief Midden-Holland in onderstaand You Tube-filmpje (duurt 6,5 minuten). De hele aflevering is hier te bekijken.

Filmpje

Victor Mids en Maarten de Gids in Verborgen Verleden
chat loading...