Met de hulp van de Stichting Vrienden van Archief en Librije (SVAL) heeft het streekarchief een fondscatalogus uit 1926 kunnen toevoegen aan het archief van uitgeverij Van Goor.
Uitgeverij van Goor is één van de oudste uitgeverijen in Nederland en was van 1839 tot 1929 in Gouda gevestigd. Gerrit Benjamin van Goor vestigde zich in 1839 aan de Kleiweg als uitgever en drukker. Zoals gebruikelijk in de negentiende eeuw, vielen ook het binden, (door)verkopen en uitlenen van boeken nog binnen één beroep.
Van Goor gaf boeken uit over allerlei onderwerpen, maar de bekendste en best lopende uitgaven waren de woorden-, school- en jeugdboeken. Deze laatste twee werden geïllustreerd door tal van bekende illustratoren zoals Rie Cramer en Sijtje Aafjes.

Na de dood van Gerrit Benjamin in 1871, namen zoons Dirk Lulius van Goor en Jacob Meinhard Noothoven van Goor de uitgeverij over. In 1930 verhuisde de uitgeverij naar Den Haag. Dit betekende het einde van de Goudse periode. In de jaren 1970 werd Van Goor overgenomen door uitgeverij Het Spectrum en was het familiebedrijf ten einde. De naam Van Goor wordt echter nog steeds gebruikt als imprint voor een selectie kinderboeken en jeugdliteratuur van Het Spectrum.

In 1987 gaf Elsevier Boeken BV het beheer van het archief van uitgeverij van Goor aan het streekarchief. Sindsdien beheert het streekarchief het bedrijfsarchief en de fondsbibliotheek uit de Goudse periode (1839 – 1930). Niet alleen is een groot deel door Van Goor uitgegeven boeken van deze periode bewaard, maar is ook een uniek archief van uitgaande brieven. In meer dan 100 kopie- en brievenboeken kun je een kijkje nemen in de keuken bij drie generaties uitgevers.

Veel onderzoekers vinden hun weg naar dit archief, zoals Margreet van Wijk-Sluyterman. Zij kreeg het bestaan van een fondscatalogus uit 1926 van de uitgeverij bij een antiquariaat getipt door collega’s van de Koninklijke Bibliotheek. Na deze ontdekking bracht Margreet van Wijk-Sluyterman op haar beurt het streekarchief op de hoogte. Met financiële hulp van de Stichting Vrienden van Archief en Librije is de catalogus verworven en heeft een plekje gekregen in het archief van Van Goor onder toegangs- en inventarisnummer 0199. 183.

De geschonken fondscatalogus geeft een overzicht van uitgegeven boeken en was vooral bestemd voor scholen en boekverkopers. De fondscatalogus is volgens het voorwoord de eerste in een nieuwe vormgeving. Hij is rijk geïllustreerd met afbeeldingen uit de uitgegeven boeken en voorzien van een register van de illustrators. Ook zijn bij veel boeken korte, lovende recensies uit tijdschriften opgenomen. Mogelijk is dit ook meteen de laatst in Gouda verschenen catalogus, want in het voorwoord staat dat het de bedoeling is regelmatig een supplement op deze catalogus te laten verschijnen. In het reclamemateriaal dat het streekarchief tot nu toe bezat bevinden zich vooral dergelijke aanvullingen. Daarom is deze schenking van de SVAL zo belangrijk voor het archief van uitgeversbedrijf G.B. van Goor Zonen te Gouda.

Fondscatalogus Van Goor cover Fondscatalogus Van Goor inhoud
chat loading...