Waar komt u oorspronkelijk vandaan? Wie zijn uw voorouders? Het uitpluizen van deze vragen is een interessante bezigheid. Het zou namelijk zomaar kunnen dat u buitenlandse roots heeft of misschien wel afstamt van een beroemde overgrootouder die een grote rol in de (inter)nationale geschiedenis heeft gespeeld.
Het Streekarchief Midden-Holland bewaart bronnen waarmee u uw familiegeschiedenis in kaart kunt brengen. De afgelopen jaren heeft het streekarchief met behulp van het platform Vele Handen veel van die bronnen digitaal toegankelijk gemaakt. Binnenkort gaan we de volgende genealogische bron onder handen nemen: op dinsdag 6 juni start namelijk het gloednieuwe project ‘De eerste kaart. De gezinskaarten van Midden-Holland, 1920-1939’ waarbij ruim 40.000 gezinskaarten van 15 (voormalige) gemeentes uit de periode 1920 tot circa 1939 worden ontsloten.
Gezinskaarten
De gezinskaart werd als bevolkingsregistratiesysteem in 1920 geïntroduceerd en diende als vervanging van de bevolkingsregisters die eerder via het platform Vele Handen toegankelijk zijn gemaakt. Op de kaarten staan de belangrijkste gegevens van het gezinshoofd en de gezinsleden zoals de naam, geboortedatum en -plaats, het kerkgenootschap, beroep en adres. Ook wijzigingen die optraden in het gezin, zoals geboortes, overlijdens of verhuizingen werden bijgehouden. Hiermee geven de gezinskaarten een interessante inkijk in het leven van de burgers uit de eerste helft van de 20e eeuw. Bij het project ‘De eerste kaart. De gezinskaarten van Midden Holland, 1920-1939’ is het de bedoeling dat die gegevens worden overgenomen in online invoervelden, zodat deze beter toegankelijk worden voor onderzoek.
Wat is Vele Handen?
Veel erfgoedinstellingen streven er naar hun collecties zoveel mogelijk online toegankelijk te maken voor hun publiek. Vaak is dat een enorme klus waarbij de inzet van vrijwilligers onmisbaar is. Vele Handen is een online platform dat vraag naar vrijwilligerswerk door erfgoedinstellingen en aanbod van vrijwilligerswerk samenbrengt. De erfgoedinstellingen bieden er gedigitaliseerde scans aan die toegankelijk moeten worden gemaakt. En het grote publiek, de ‘crowd’ helpt hieraan mee, vanuit hun comfortabele omgeving thuis en op momenten waarop het hen uitkomt. Hierdoor kunnen collecties op een kortere termijn worden ontsloten.
Meedoen aan het project
Zo doet u mee:
- Ga naar de website www.velehanden.nl.
- Klik op 'aanmelden' om een account aan te maken.
- Vul uw naam, achternaam, emailadres en gewenste displaynaam in en klik op 'aanmelden'. U ontvangt per e-mail een link om uw account te activeren.
- Klik na het inloggen op ‘projecten’ en zoek het project ‘De eerste kaart. De gezinskaarten van Midden-Holland, 1920-1930’ op.
- Klik op ‘meedoen aan dit project’ en vul de gebruikersvoorwaarden in.
- Lees de informatie en de werkinstructies onder ‘projectinformatie’ zorgvuldig door.
- Klik op ‘invoeren’ om te beginnen met het invoeren.
Een scan wordt aangeboden aan twee verschillende deelnemers, die de gegevens op de kaart volgens de werkinstructie overnemen in de online invoervelden. De invoer van de deelnemers wordt automatisch vergeleken en opgeslagen. Bij verschil in de invoer bepaalt een controleur welke versie wordt opgeslagen. Ook is er een forum waarop u vragen, opmerkingen of tips kunt plaatsen. Voor meer informatie over het platform Vele Handen, zie https://velehanden.nl/berichten/faq.
Terwijl u de gegevens invoert, spaart u voor Vele-Handenpunten. U ontvangt 2 punten per ingevoerde scan, en 2 punten na controle. De punten kunt u inwisselen voor een leuke aanbieding van het streekarchief.
Vele Handencafé
We organiseren één keer in de maand (met uitsluiting van de maanden juli en augustus) voor de deelnemers aan ons project een Vele Handen-bijeenkomst. Tijdens die bijeenkomsten heeft u de gelegenheid om vragen te stellen, andere vrijwilligers te ontmoeten en gezamenlijk aan het project te werken.
Heeft u vragen over het project? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..