Wie onderzoek doet naar personen, huizen en bewoners, komt het dikwijls tegen: oude huisnummering die bestaat uit een wijkletter en volgnummer, zoals bijvoorbeeld B11 of A319. In de loop van de twintigste eeuw vervingen gemeentes dit systeem door het huidige straatnaamnummeringsysteem. Dit gebeurde echter niet op eenzelfde tijdstip: de ene gemeente voerde het nieuwe systeem bijvoorbeeld al in 1910 in, terwijl de andere gemeente tot 1950 wachtte. Omdat de twee systemen een heel andere insteek hadden, is een omnummerlijst (“concordantie”) onontbeerlijk om de juiste vertaalslag te kunnen maken van het oude wijknummer naar het nieuwe huisnummer.

Speuren
Archiefmedewerker Maarten de Gids speurde het afgelopen jaar naar onontdekte omnummerlijsten van de gemeenten die bij het streekarchief zijn aangesloten. En succesvol: van de meeste gemeentes heeft hij omnummerlijsten boven water kunnen halen. Alle omnummerlijsten, ook de bekende die al op papier in de studiezaal beschikbaar zijn, worden bewerkt tot doorzoekbare digitale documenten. Waar nodig wordt ook aanvullend onderzoek gedaan door middel van de woningkaarten. De lijsten van Gouda, Krimpen aan den IJssel, Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen zijn nu beschikbaar. De lijsten van de voormalige gemeentes uit de Krimpenerwaard zijn nog in de maak en volgen later dit jaar.

 

LET OP! Concordanties en omnummeringslijsten zijn momentopnames. Er voor en er na kunenn altijd nog andere hernummeringen plaatsgevonden. U kunt er dus niet automatisch vanuitgaan dat het nieuwe nummer overeenkomst met een huidig adres anno nu.

Lange_Tiendeweg_51_D31_met_huisnummer_boven_deur_NL-GdSAMH_0440_68618_Fotocollectie_MH
chat loading...