Onlangs is het archief van de Haastrechtse St. Barnabasparochie opgehaald om dit onder te brengen in het Gouwedepot. Het archief bevond zich nog in de oorspronkelijke pastorie op de 1e verdieping aan de achterkant van de kerk, slechts te bereiken via een smalle trap. De verhuizing vond plaats onder toezicht van Cilia den Boer, tevens de drijvende kracht achter de overbrenging.

Het archief van de Haastrechtse St. Barnabasparochie gaat terug tot het einde van de 17e eeuw en loopt tot circa 1950. De omvang bedraagt in totaal 3 meter. Het archief bevat naast het eigenlijke parochiearchief ook stukken over het St. Catharinagesticht en over de verschillende broederschappen die aan de parochie verbonden waren. Ook vermeldenswaard is een doop- en trouwregister over de jaren 1673-1704. Dit is een mooie aanvulling op de DTB-collectie van de voormalige gemeente Haastrecht. Hierin beginnen de boeken voor de Rooms-katholieke statie St. Barnabas namelijk pas in 1709.

Het Streekarchief Midden-Holland is verheugd dit rijke archief in haar collecties op te nemen. De stukken worden momenteel gecontroleerd en herverpakt. Nadat alle inventarisnummers in het archiefsysteem zijn opgenomen, kunnen geinteresseerden stukken aanvragen en bekijken in onze studiezaal.

Archief St Barnabas
chat loading...