Het Streekarchief Midden-Holland heeft in haar fotocollectie een behoorlijk aantal persfoto’s, veelal afkomstig uit het fotoarchief van de Goudsche Courant. Hierdoor is deze tak van fotografie goed vertegenwoordigd in de collectie. We kunnen ons zo een goed beeld vormen van het leven in onze regio in de tweede helft van de twintigste eeuw. Ter gelegenheid van World Press Photo Exhibition in de Chocoladebriek hebben we voor onze nieuwe pallet-expositie een selectie van persfoto's uit onze collectie gemaakt. De palletexpositie is te vinden op de eerste verdieping. Op onze beeldbank op www.samh.nl zijn nog veel meer beelden uit het (pers)verleden terug te zoeken.

Sinds de Fransman Louis Daguerre in 1839 vanaf zijn dak de eerste foto maakte, zijn de ontwikkelingen elkaar blijven opvolgen. Na het straatbeeld van Daguerre kwam al snel het portret. De eerste jaren nog behoorlijk stijf vanwege de lange belichtingstijd. Hierdoor kwam het bij straatfoto’s regelmatig voor dat er een ‘spook’ in beeld kwam, omdat deze persoon niet stil kon staan. Al redelijk snel maakte de persfoto haar entree. De eerste foto’s die je zo kunt noemen werden gemaakt tijdens de opstand van de Parijse Commune in het Revolutiejaar 1848. Daarmee gelijk het cliché zettend wat het gevoel is bij een persfoto.

Vaak wordt er ellende in allerlei vormen op de gevoelige plaat vastgelegd. In 1885 werd de eerste persfoto in de Nederlandse pers gepubliceerd. Het gaat om de kerkversiering van de St Ignatiuskerk in Amsterdam. De foto werd geplaatst in het roemruchte tijdschrift De Katholieke Illustratie. Veel persfoto’s uit die jaren werden in dergelijke geïllustreerde tijdschriften geplaatst. De kranten bestonden toen alleen maar uit tekst en als je geluk had een kaartje of, heel frivool, een tekening. Toch druppelde langzaam maar zeker de fotografie over naar de krantenwereld. In 1926 plaatste de Goudsche Courant voor het eerst in haar bestaan een foto op de voorpagina. En toen was het niet meer te stoppen. Na de Tweede Wereldoorlog werd beeld steeds belangrijker en prominenter in kranten. 

De pallet-expo is, evenals de World Press Photo tentoonstelling, elke dag gratis te bezoeken van 10.00 - 20.00 uur in de Chocoladefabriek in Gouda. 

Persfotos palletexpo
chat loading...