Het streekarchief is samen met de aangesloten gemeenten en de Omgevingsdienst Midden-Holland bezig met het ontwikkelen van een ‘e-depot’: een digitaal depot voor het beheren, bewaren en beschikbaar stellen van digitale archieven. Het project is inmiddels in volle gang.

De maand oktober stond in het teken van de pilots die de komende periode met de gemeenten en omgevingsdienst zullen worden uitgevoerd. Ook bracht het streekarchief een bezoek aan Haarlem, waar de Dutch User Summit door Preservica werd georganiseerd. Op 1 november trapte het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) de Maand van het digitaal erfgoed af, waarin alles in het teken van digitale duurzaamheid staat. Het streekarchief woonde de eerste bijeenkomst in Breda bij.

Onder begeleiding van Van Kaliber kwamen begin oktober de gemeente Krimpenerwaard en het streekarchief voor de eerste keer samen om afspraken te maken over de opname van de videotulen in het e-depot. Videotulen zijn de gefilmde raadsvergaderingen waar de bijbehorende beleidstukken en agendapunten aan zijn toegevoegd. Tijdens de pilotsessies wordt het volledige traject van overdraging doorlopen: van aanleveringsvoorwaarden tot officiële opname in het e-depot. De tweede pilot, de omgevingsvergunningen van de Omgevingsdienst Midden-Holland, is eind van de maand afgetrapt. De resultaten van de pilots moeten ervoor zorgen dat het e-depot in de toekomst gemakkelijk in te richten is.

Op dinsdag 31 oktober organiseerde Preservica, de softwareleverancier van ons e-depot, een Dutch User Summit om in gesprek te gaan met de Nederlandse gebruikers van het programma. De Janskerk in het centrum van de Noord-Hollandse hoofdstad vormde het decor van de bijeenkomst, waar zelfs de CEO van Preservica voor uit de Verenigde was afgereisd. Het streekarchief was als vanzelfsprekend ook aanwezig om ervaringen met Preservica en andere gebruikers uit te wisselen, en de ontwikkelingsplannen aan te horen.

In het kader van de Maand van het digitaal erfgoed presenteerde het Netwerk Digitaal Erfgoed de kennissessie Bewust bewaren: Groene Revolutie in digitaal erfgoed. Het was een mooie gelegenheid om vanuit verschillende perspectieven stil te staan bij duurzaamheid in combinatie met digitalisering in de archiefwereld. Belangrijke vraagstukken als “hoe kunnen we zo lang mogelijk digitale documenten bewaren?” en “hoe kunnen we de druk op het klimaat verminderen?” zullen in de komende jaren nog veelvuldig aan bod komen.

chat loading...