De watertoren aan de Schuwacht 5 werd in 1909 gebouwd in opdracht van het drinkwaterleidingbedrijf 'Waterleiding Lek en IJssel'. Dit bedrijf was een samenwerking tussen de gemeentes Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Krimpen aan den IJssel. De bouw van de watertoren zorgde ervoor dat deze gemeentes in 1910 aangesloten konden worden op een waterleidingnet. De intergemeentelijke samenwerking werd in 1916 uitgebreid met de gemeente Ouderkerk aan den IJssel.

In het Archief van de Drinkwaterleiding "Lek en IJssel", 1907-1916 bevindt zich het opzichtersdagboek van de bouw van de watertoren uit 1909 (inventarisnummer 1239.10). Het dagboek geeft een fraaie inkijk in het bouwproces: van het droogleggen van het terrein en het aanvoeren van vele duizenden ijsselsteentjes tot het heien van de palen en de hele opbouw van de toren. De werkzaamheden begonnen in februari 1909 en eindigen aan het einde van dat jaar.

Het document is een “Mercurius” Kantoor-Agenda voor ‘t jaar 1909. Dit betekent dat – net zoals bij hedendaagse papieren agenda’s – de eerste bladzijden bestaan uit voorgedrukte algemene informatie en belangrijke data. Deze informatie was in 1909 wel een stuk uitgebreider dan we tegenwoordig gewend zijn. In plaats van twee of drie bladzijden met officiële feestdagen en verjaardagen van het Koninklijke Huis, werd in 1909 ook nog melding gemaakt van onder meer gewichten, weekmarkten, rechtswezen, post -en telegraafgids en allerhande binnen- en buitenlandse tarieven, geldverzending, levering van nieuwsbladen en pakketpost.

Na maar liefst 46 bladzijden begint dan de eigenlijke agenda. Januari is nog leeg, naar halverwege februari worden de eerste bewegingen genoteerd: op maandag 15 en dinsdag 16 februari voert de aannemer zijn materialen aan. Daarna volgen negen maanden werk. Op 31 december noteert de opzichter de laatste klussen zoals: putje generator metselen en schilderen, bak volgepompt, diverse kleinigheden afwerken.

Het opzichterboek bevat ook nog aparte bladzijden over leveringen en hoeveelheden van materialen. In het zogenoemde ‘memoranda’: een soort kort jaaroverzicht aan het begin van de agenda, noteerde de opzichter elke maand twee belangrijke zaken: de levering van ijsselsteentjes én de uitbetaling van zijn salaris: dit bedroeg 80 gulden per maand.

Open deze pdf om door het opzichtersdagboek te scrollen.

foto watertoren kantoor-agenda eerste dag
chat loading...