Koen Goudriaan, “De duizend van Gouda, de Goudse elite in de middeleeuwen (tot 1589)”

De dataverzameling “De duizend van Gouda, de Goudse elite in de middeleeuwen (tot 1589)” heeft een voorgeschiedenis die teruggaat tot de periode 1988-91. In die jaren bezocht Koen Goudriaan het Goudse archief met het plan om een systematisch onderzoek te publiceren naar de Goudse elite van de veertiende, vijftiende en zestiende eeuw. Ter voorbereiding verzamelde hij in eerste instantie de gegevens over de schepenen, de burgemeesters, de tresoriers en de leden van de vroedschap en identificeerde hen zoveel mogelijk, waarbij identiteitsnummers werden toegekend. Andere lijsten volgden, zoals die van de drie belangrijkste categorieën stadsdienaren (kerk-, gasthuis- en Heilige Geestmeesters), en zeer voorlopige lijsten van de grafelijke beambten (kasteleins, baljuwen en schouten). Ook werden verschillende bronnen getranscribeerd die licht werpen op sociaal-economische kenmerken van de Goudse bovenlaag: brouwers en verstrekkers van leningen aan de stad.

Identificatie en naamgeving

De lijsten in de dataverzameling ‘De duizend van Gouda, de Goudse elite in de middeleeuwen’ betreffen individuen die ieder als zodanig erkend worden door toedeling van een identificatienummer. Zo’n toekenning is in het algemeen gebaseerd op naamsgegevens geput uit uiteenlopende bronnen in combinatie met ‘circumstantial evidence’. Bij dit laatste kan gedacht worden aan chronologische verenigbaarheid, het voorkomen in een aaneengesloten reeks bijvoorbeeld van opeenvolgende tresoriersjaren, het ontbreken van homoniemen (gelijkluidende namen) en de overeenkomst in schepenzegels. Anders gezegd: een naam in een bron, bijvoorbeeld in het Stadsdienarenboek, is nog niet meer dan een naam. In de lijsten zijn de namen meestal in een genormaliseerde vorm weergegeven.

Identiteitsnummers

De identificatienummers zijn tijdens de bewerking doorlopend maar in verschillende reeksen toegekend. Ze volgen geen consequent alfabetisch of chronologisch systeem. In de loop van de bewerking moesten sommige nummers vervallen; dat gebeurde stilzwijgend:

  • schepenen en burgemeesters: 1 t.m. (ca.) 556
  • (substituut-) kasteleins, -baljuwen en -schouten uit de poorterij (voorzover niet al van een nummer voorzien): 701vv
  • vroedschappen en veertigen (nieuwe namen): 901-953
  • tresoriers (nieuwe namen): vanaf 971
  • enkele nagekomen burgemeesters: 1001vv
  • de kerkmeesters van 1423-1483 (nieuwe namen): 1101vv
  • stadsdienaren vanaf 1486 (nieuwe namen): 2001vv, met een na correcties ontstane reeks 2201vv
  • de (nieuwe) namen in de bijlagen van Hibben: 3001vv
  • de (nieuwe) namen van stadsdienaren van de jaren 1573-1589: 3100vv

Kijk voor een uitgebreide uitleg, inclusief afkortingen van bronnen en literatuur in het Algemene document over de gehele dataset.

De data uit de 1000 van Gouda zijn ook te vinden en te doorzoeken op de website van Gouda Tijdmachine.

Beschikbare indexen

1000_van_Gouda_Jan_Heye_Daems_en_Lucia_Pauw_Janskerk_glas_58_detail
chat loading...