Wie wil rondkijken in het verleden? Nieuwste technologie maakt dat nu mogelijk. Ga terug naar het beruchte Rampjaar 1672. Of nog veel verder. Naar 1200, toen Gouda net begon. Vanaf nu kun je op twee plekken 360° in het verleden rondkijken. Nergens kan dit zó levensecht.

Misschien was het sommigen al opgevallen. In het centrum van Gouda staan al een tijdje twee vreemd uitziende palen. Het zijn de Virtual Reality-kijkers die je laten rondkijken in het verleden. Na de testfase kan iedereen ze nu gebruiken. De ene staat langs de IJssel, bij de oude Statensluis die in 1672 werd opengezet om het achterland onder water te zetten en zo de Franse legers te stoppen. De andere kijker staat in het hart van de binnenstad, naast de Hoornbrug. In 1200 sta je hier op de Gouwe-oever. Nog geen brug of haven, wél het motte-kasteel.

Op deze plekken kun je ook zelf met de telefoon-app rondkijken en informatie opvragen over wat je ziet. Of ga gewoon online naar www.canals5d.nl. Goudse Tijdreis is dus een VR-kijker, app én website ineen! De koppeling van ruimte (3D), tijd (4D) en informatie (5D) heet 5D-reconstructie. Dit is de allernieuwste en meest toegankelijke manier om geschiedenis te ontdekken. Achter 5D gaat geavanceerde software schuil.

Goudse Tijdreis is het resultaat van samenwerking. Het onderzoek is uitgevoerd door Stichting Verborgen Stad, Archeologische Vereniging Golda en archeoloog Henkjan Sprokholt. Het project wordt ondersteund door de Gemeente Gouda (Afdeling Ruimte, Beleid en Advies), het IJsselhuis en Tijdmachine Gouda, waaraan zowel de Historische Vereniging Die Goude als het Streekarchief Midden-Holland zijn verbonden. De virtuele reconstructies zijn gemaakt door 3D-artiest Paul Becx. 

De Goudse Tijdreis verbindt ook twee jubilea met elkaar. Gouda750 zet de rijke Goudse geschiedenis in de spotlights. En met de herdenking van het Rampjaar 1672 is er volle aandacht voor de Oud Hollandse Waterlinie die dat jaar de Fransen tegenhield. Gouda750 en de Provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijn Oud Hollandse Waterlinie) zijn dan ook de financiers. Vanaf augustus is het mogelijk bij de Hoornbrug niet alleen in 1200 rond te kijken, maar ook in 1350. Na Gouda750 blijft Goudse Tijdreis bestaan en wordt verder uitgebreid.

Statensluis in 1672
chat loading...