De inzending voor de driejaarlijkse Ignatius Walvisprijs voor het beste historisch onderzoek in de regio van het Streekarchief Midden-Holland is geopend. De Ignatius Walvisprijs is een initiatief van de Stichting Vrienden van Archief en Librije om het onderzoek naar de geschiedenis in deze regio te stimuleren. Inzendingen kunnen tot 31 augustus 2022 gestuurd worden naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van de Stichting. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 300,- en een publicatie van het onderzoek in het jaarboek ‘De Schatkamer’.

Voor de Walvisprijs komen in aanmerking oorspronkelijke, nog niet gepubliceerde artikelen over de geschiedenis van het werkgebied van het Streekarchief Midden-Holland: Gouda, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas. Iedereen die zich al dan niet in het kader van zijn werk, studie of liefhebberij bezighoudt met historisch onderzoek kan meedoen.

Artikelen moeten voldoen aan de “aanwijzingen voor kopij artikel Schatkamer” die hier te vinden zijn. De inzending mag een lengte hebben tussen de 2.500 en 5.000 woorden. Illustraties dienen slechts ter ondersteuning van het artikel. Het inzenden van artikelen kan tot 31 augustus 2022 aan de secretaris van de Stichting en worden het liefst digitaal ontvangen als bijlage van een e-mail. Het werkstuk moet anoniem zijn, wat betekent dat er geen naam op staat. Uw naam, adres, e-mail adres en telefoonnummer kunt u in de mail waarmee u uw werkstuk opstuurt, vermelden.

Een onafhankelijke jury (waarin geen bestuursleden van de Stichting zitting hebben) beoordeelt de inzendingen en rapporteert aan de secretaris van de Stichting Vrienden van Archief en Librije aan wie de prijs toegekend wordt. De uitreiking vindt plaats tijdens een speciale bijeenkomst. Het winnende artikel zal in “De Schatkamer” gepubliceerd worden.

Pastoor Ignatius Walvis (1653-1714) is de eerste geschiedschrijver van Gouda. Hij heeft onder andere de Beschryving der Stadt Gouda geschreven, waarin hij een schat aan gegevens heeft nagelaten uit de historie van Gouda. Zijn naam is nu verbonden aan het beste historisch onderzoek voor de regio van het Streekarchief Midden-Holland. De prijs is sinds 1991 twaalf keer uitgereikt.

chat loading...