De palletexpositie op de eerste verdieping in de Chocoladefabriek Gouda is tot en met juni gewijd aan het archief en de geschiedenis van Kaashandel Maatschappij "Gouda".

Een eeuw bedrijfsgeschiedenis
In 1870 begon Cornelis van Eijk in de Naaierstraat zijn kaashandel. De handel groeide gestaag en hierdoor was een groter pakhuis nodig. Dat werd gevonden aan de Lange Groenendaal 40. Naast Nederland vonden de kazen hun weg naar het Verenigd Koninkrijk. Later volgden andere Europese landen. Hierdoor was nog meer opslagruimte noodzakelijk. Deze werd gevonden aan de Kattensingel in de voormalige blekerij “De Blaauwe Haan”. Wat begon met dit ene pakhuis, groeide gestaag uit tot een complex gebouwen bestaande uit pakhuizen, werkplaatsen, kantoren, laboratoria en woonhuizen. In 1912 ging de kaashandel verder onder de naam Kaashandel Maatschappij “Gouda” (KMG). Het bedrijf bestond ruim een eeuw: in 1972 werd de productie aan de Kattensingel gestaakt.

Archief
Archiefmedewerker Taffy van Doorn inventariseerde het afgelopen jaar het zeven (!) meter tellende archief van de Kaashandel Maatschappij “Gouda”. Het archief werd in 1995 in bruikleen gegeven door de heer J.L. van Eijk.  Het archief, dat archiefcode 0470 draagt, is nu helemaal inzichtelijk gemaakt. Het oudste stuk (met inventarisnummer 1) dateert uit 1870: het is het eerste inkoopboek van de  Firma Cornelis van Eijk, toen nog gevestigd aan Naaierstraat 70.

Het archief bestaat uit drie delen: de Kaashandel Cornelis van Eijk van 1870 tot circa 1912, de Kaashandel  Maatschappij “Gouda” vanaf 1912 tot 1970 en een deel met foto’s en negatieven. Het archief  geeft een mooi en uitgebreid inzicht in alle facetten van het bedrijf: van de bedrijfsvoering tot de producten die wereldwijd werden afgenomen.

De inventaris van het archief is via de onderstaande link te bekijken:

0470_Archief van de Kaashandel Maatschappij "Gouda" NV, 1870-1970

De stukken uit deze inventaris zijn op te vragen en te bekijken in de studiezaal van het Streekarchief. Let op: voor stukken jonger dan 60 jaar geldt een openbaarheidsbeperking.








 

 

 

Onze archiefmedewerker Taffy van Doorn voltooide onlangs de inventarisatie van het maar liefst 7(!) meter tellende archief, dat bij het streekarchief is ondergebracht. Voor deze expositie koos hij een aantal stukken uit die een afwisselend en kleurrijk beeld geven van dit prachtige stukje Goudse bedrijfsgeschiedenis.

Dubbelportret van Jan Leendert van Eijk en Wilhelmus Heusdens senior, directeuren van Kaashandel Maatschappij Gebouwencomplex van Kaashandel Maatschappij
chat loading...