In veel plaatsen gaat de kermis dit jaar niet door. Dit geldt ook voor onze regio. Hieronder besteed ik aandacht aan twee kermisreizigers uit de bevolkingsregisters om het gemis van de kermis enigszins te compenseren. ;)

‘Bedriegers’ en ‘Verdachte praktijken’ zo koppen de kranten De Maasbode op 14 april 1911 en De Leeuwarder Courant op 15 april 1911. ‘De brigade-commandant van de Koninklijke marechaussee te Finsterwolde vestigt de aandacht op de praktijken van Johannes Andreas Bolte, zich noemende professor Boltini, alsmede van Heinrich Mattheus Akkerman en Johannes Hendrikus Akkerman, zich voor zoons van eerstgenoemde uitgevende. Deze personen zijn te Finsterwolde en in verschillende andere gemeenten met inteekenlijsten bij verschillende ingezetenen rondgegaan, ten einde gelden in te zamelen, om daarvoor gratis voor de leerlingen der scholen zoogenaamde geographische en historische voorstellingen met lichtbeelden te geven. Hoewel zij flinke bedragen hebben verkregen, verrichten Bolte en zijn zoogenaamde zoons eenvoudige goocheltoeren. Toen pressie op hen werd uitgeoefend, gaven zij eenige lichtbeelden met een tooverlantaarn, voorstellende den tunnel onder de Theems, het winterpaleis van den Czaar bij maanlicht, de leeskamer van Prins Hendrik, enz. Van wetenschappelijke voorstellingen was echter geen sprake’, aldus de kranten.

In april 1928 komt ‘kermisreiziger’ Heinrich Mathian Akkerman met zijn vrouw Johanna, drie zoons en drie dochters in Gouda wonen. Dat hij als kermisexploitant veel reisde blijkt wel uit de geboorteplaatsen van zijn kinderen: Arnhem (1912), Utrecht (1914), Arnhem (1919), Nijmegen (1924), Breda (1925), Utrecht (1928). Zijn verblijf in Gouda was ook van korte duur: in november 1929 vertrok Akkerman, zonder zich in Gouda schuldig te hebben gemaakt aan verdachte praktijken, alweer naar Schiedam.

In mei 1915 kwam het echtpaar Hendrik van Tol en Alida Maria Regter wonen ‘in een keet’ aan de IJssellaan in Gouda. Hendrik was een artiest. Ook hij reisde veel voor zijn werk, zelfs naar het buitenland. Zo is in het bevolkingsregister te zien dat zijn zoon is geboren in Sint Pietersburg te Rusland. Zijn vrouw Alida Maria kwam uit een bekende Edamse kermisfamilie. Haar vader was Gerard Regter die rondreisde met een hippodrome en cake walk, en later ging hij waarschijnlijk als enige in Nederland een panopticum (wassenbeeldenspel) exploiteren. Na een aantal maanden trok ook dit gezin weer verder naar hun volgende bestemming.

Tijdens het invoeren van de namen uit de bevolkingsregisters in ons Vele Handenproject uit 2020 kwamen we regelmatig opmerkelijke personen of onderwerpen tegen. In deze rubriek lichten we een aantal van deze verhalen uit.

Panopticum
chat loading...