Voor Simone

Vandaag wordt je naam genoemd
Simone Henriëtte Jeanette Mogendorff
Verraden werd je op je onderduikadres
Je lot werd getekend.
Opgepakt en gedeporteerd
een treinreis dwars door Europa
eindbestemming Sobibor.
Welke verschrikkingen hebben je ogen gezien
Welke angsten en onzekerheden heb je gevoeld
Wat waren je laatste gedachten.
De nazi-moordmachine werkte op volle toeren
jouw dood was onontkoombaar.
Voor jou geen bevrijding, geen terugkeer naar het
ouderlijk huis
geen graf, maar wel een herinneringssteen,
daar in het verre Sobibor.
Vandaag word je ook in Gouda herinnerd
een Stolperstein met je naam voor je ouderlijk huis.
Weet dat je niet vergeten bent
bloed van jouw bloed leeft voort
We noemen je naam
Simone Henriëtte Jeanette Mogendorff


Wie tegenwoordig wandelt door de Kattensingel ‘struikelt’ bij de woning aan nummer 42 over de gedenksteen van de Joodse onderwijzeres Simone Henriëtte Jeanette Mogendorff (1915-1943). De bovenstaande woorden zijn op 28 februari 2013 uitgesproken door Heike Blok, een vriendin van de familie Mogendorff, bij het plaatsen ervan. Simone is één van de vele Joodse inwoners van Gouda die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt, gedeporteerd en vermoord. Ik tref haar aan in het bevolkingsregister 1900-1922 van Gouda. Daarin is te zien dat zij samen met haar vader Izak Mogendorff, moeder Sara Meijer en zusje Nannie Jaqueline Mogendorff woont aan de Blekerssingel 15, 22 en vervolgens aan de Kattensingel 42.

In 1942 moet het gezin noodgedwongen onderduiken. Uit het Algemeen Politieblad van 1 oktober 1942 blijkt dat zij en andere familieleden worden gezocht omdat ze zonder toestemming hun adres hebben verlaten, of te wel ondergedoken zitten. Er is niet veel bekend over die periode, behalve dat Ies, Sara en Nannie eerst in Zeist verscholen zitten en daarna in Brabant. Zusje Nannie kent zeven verschillende onderduikadressen. Simone zit met drie anderen ondergedoken bij dominee Ds. Hugenholz in Ammerstol. Na acht maanden wordt ze echter opgepakt door een groep die zich -tegen betaling- bezig hield met het opsporen van Joodse onderduikers. Via de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam komt Simone in vernietigingskamp Sobibor terecht waar zij op 2 juli 1943 wordt vermoord. Ook twee ooms, twee tantes en een nicht kunnen niet ontsnappen aan het gruwelheden van de Duitse bezetters. De ouders en het zusje van Simone overleven de oorlog wel.

In Gouda zijn in totaal 388 Joden vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor 258 van hen ligt er nu een Stolpersteine. Hun verhaal is terug te lezen in het boek ‘Hier woonden Stolpersteine Gouda’ van auteur Soesja Citroen.

Tijdens het invoeren van de namen uit de bevolkingsregisters in ons Vele Handenproject uit 2020 kwamen we regelmatig opmerkelijke personen of onderwerpen tegen. In deze rubriek lichten we een aantal van deze verhalen uit.

Simone Henriette Jeanette Mogendorff (1915-1943) Stolperstein voor Simone Mogendorff
chat loading...